На сесії Вінницької міськради затвердили нову редакцію ставок земельних податків та орендної плати за землю За інформацією Вінницької міської ради

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 24 червня, на сесії міської ради прийняли рішення затвердити в новій редакції ставки земельного податку та орендної плати за землю, які набудуть чинності з 01.01.2023 року. Це пов’язано з введенням в дію нового класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, який затверджений Постановою КМУ від 28.07.2021 року №821.

У зв’язку з цим втратила чинність класифікація видів цільового призначення земель, яка затверджена наказом Держкомзему від 23.07.2010 року №548 і яка була покладена в основу ставок земельного податку, затверджених рішенням міської ради від 25.06.2021 року №469 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Вінницької міської територіальної громади та затвердження Порядків їх справляння».


“Слід зазначити, що розміри ставок земельного податку залишаються без змін. Основна зміна, яка відбулася в результаті запровадження нового класифікатора – це землі запасу та землі загального користування, які мали самостійний код в класифікації, тепер введені до кожної із 15 категорій земель”, – розповідає директорка департаменту фінансів ВМР Наталія Луценко.

За її словами, зміни на ставки орендної плати передбачають запровадження ставок за видами цільового призначення земельних ділянок відповідно до нового класифікатора та єдиний принцип встановлення ставок орендної плати для земель всіх населених пунктів нашої громади, в т.ч. за межами населених пунктів.

“Наприклад, для земель сільськогосподарського призначення встановлено єдину ставку 12,0 %. Для земель житлової забудови встановлено ставку 3,0 %, що відповідає діючим ставкам, за виключенням земельних ділянок для будівництва і обслуговування індивідуальних гаражів, паркінгів, автостоянок та багатоквартирних житлових будинків з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, для яких ставку підвищено до 5,0 %. Змінилася також ставка й для земель громадської забудови”, – каже Наталія Луценко.

Зміни відбулися у ставках орендної плати й для низки інших земельних ділянок. Зокрема:

  • для будівництва та обслуговування будівель торгівлі встановлено ставку 5,0 %, в разі довгострокової оренди (5 і більше років) та 7,0 % в разі короткострокової оренди (до 5 років), що відповідає діючим ставкам,
  • для будівництва (розміщення) АЗС, СТО, АГЗС, АГЗП та автомийок ставку залишено на рівні 12,0 %,
  • для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови ставку збільшено до 5,0 %.

“Збільшення ставок орендної плати для окремих видів цільового призначення земель транспорту та енергетики обумовлено зменшенням нормативної грошової оцінки земель даної категорії, за рахунок зниження коефіцієнту, який характеризує цільове призначення земельної ділянки. Тобто, для земель транспорту – з 1,0 до 0,5 а для земель енергетики з 0,65 до 0,5”, – додає директорка департаменту.

Втім, для земельних ділянок промисловості ставки майже не змінились і залишились на рівні 3,0%, за виключенням:

  • земельних ділянок на яких створений індустріальний парк, ставки орендної плати зменшено з 3% до 1%,
  • земельних ділянок для будівництва (розміщення) та під існуючими об’єктами АГЗП, АГЗС, АГНК – 12,0%.
Коментарі у Facebook