Малий бізнес не постраждає від податкових змін

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Малий бізнес не постраждає, запевняють ініціатори нових положень податкового законодавства.


Мінфін, податкова і офіс президента стали на захист спірних законів про нові правила для фізичних осіб-підприємців.

Їх прийняли два тижні тому, незважаючи на протести підприємців. І у владі кажуть: насправді це була критика не самих законів, а міфів, які навколо них утворилися. Найпопулярніші з них розвіяли для ‘Сьогодні’.

20 вересня Верховна Рада проголосувала за зміни до Податкового кодексу. Малим підприємцям дозволили користуватися програмними касовими апаратами, зобов’язали видавати фіскальні чеки, а за підроблені ввели штрафи. Але спрямовані зміни не на малий бізнес, а на той, який хоче ним здаватися.

‘Напевно, кожен з вас бачив і ходив у ресторан, коли йому видавали три, а то й чотири, іноді два різних чеки. Те ж стосується ювелірних виробів. Продаж ювелірних виробів, ну давайте будемо відвертими, – це теж не зовсім маленький бізнес. Дуже часто це великі компанії, які ділять свою діяльність на кілька ФОП ‘, – говорить глава Національної інвестиційної ради при президенті України Юлія Ковалів.

Але справжніх ‘спрощенців’ зміни не на жарт налякали.

‘Скільки мені тих шкарпеток потрібно продати, щоб купити касовий апарат?’, – запитала ‘Сьогодні’ продавщиця на речовому ринку.

Заспокоювати людей в один голос стали і Мінфін, і податкова, і Офіс президента. Кажуть: по-перше, для мікробізнесу нічого не зміниться взагалі.

‘Це не стосується малих підприємців, які працюють на першій групі спрощеного оподаткування. Тобто тих, які працюють на ринках’, – говорить заступник директора департаменту обслуговування платників Державної податкової служби Лілія Буковська.

Решті дійсно доведеться проводити всі операції через касові апарати. Традиційні пристрої дорогі і купувати, і обслуговувати. Тому їм придумали альтернативу – безкоштовні додатки для смартфонів і планшетів.

‘Не потрібно буде купувати і платити за обслуговування касового апарату, потрібно буде тільки з сайту Державної податкової служби його закачати і використовувати’, – пояснює заступник директора департаменту обслуговування платників Державної податкової служби Лілія Буковська.

Видані чеки повинні бути фіскальними, тобто – спрямованими в податкову. Якщо чек видали, а в системі його немає, це – підробка. Клієнт може написати скаргу, підприємця оштрафують, а покупцеві повернуть вартість товару. Цього так званого ‘кеш-бека’ також побоювалися. Мовляв, конкуренти могли зловживати. Але все не так просто.

‘Той, хто захоче оскаржити, він не зможе просто написати анонімку якусь, щоб у бізнесу були проблеми. Він буде змушений це зробити тільки через свій електронний кабінет на сайті Державної податкової служби, ідентифікувати себе і електронним ключем це підписати’, – пояснює міністр фінансів України Оксана Маркарова.

У Мінфіні кажуть, що хочуть вбити двох зайців одним пострілом: споживачів за допомогою чеків захистити, а підприємців – привчити до прозорості. Цілі заробити на цьому нововведенні немає, додаткових надходжень до бюджету не очікують.

Рівно через рік зміни вступлять в силу для категорій, у яких зловживань більше. Йдеться, зокрема, про продаж ювелірних виробів та електроніки. А в січні 2021 року – для інших підприємців.

Детальніше читайте на сайті ‘Сьогодні’ – Обов’язкові чеки: чому дрібний бізнес проти

Раніше прем’єр-міністр Олексій Гончарук запевнив, що фізичним особам – підприємцям (ФЛП, з укр. – ФОП) не потрібно переживати щодо подальших дій уряду. ‘Малим переживати нема чого. Але тим, хто дійсно великий, середній і приховує це, намагається робити з себе 100-200 і більше маленьких приватних підприємців, – у тих дійсно будуть проблеми’, – сказав Гончарук.

Раніше депутати і підприємці обмінялися думками з приводу планованих у Податковому кодексі нововведень:

Коментарі у Facebook