Експерт: Імпорт електроенергії з Росії свідчить про домінування вузьких комерційних інтересів

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Розпочатий імпорт електроенергії з Росії свідчить про домінування у владі вузьких комерційних інтересів, які реалізують лобісти. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.


Експерт назвав рішення парламенту, який дозволив імпорт електроенергії з Росії, непродуманим. На його думку, воно ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.

‘Я оцінюю, що це не зовсім продумане рішення, оскільки не можна тут ставити тільки комерційну складову на перший план. По-перше, це рішення суперечить чинній стратегії України, яка передбачає інтеграцію з ENTSO-E (загальноєвропейською енергосистемою. – Ред). І фактично якщо Україна буде продовжувати поставки електроенергії з Росії, то це фактично унеможливить інтеграцію з ENTSO-E. Це перше. Другий момент – це посилення залежності від Росії. Теж це не те, що зараз треба Україні. Це теж суперечить завданням енергетичної безпеки. Я думаю, що не можна тут дивитися чисто на комерційну складову’, – сказав Омельченко.

Він вважає, що це рішення було пролобійовано в інтересах окремих осіб.

В тренді

Ціни на автогаз в Україні: з’явився прогноз на жовтень

‘Це свідчить про домінування вузьких комерційних інтересів і реалізації їх окремих лобістів в уряді і в Верховній Раді’, – зазначив Омельченко.

Нагадаємо, 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. Про це свідчать дані на сайті НЕК ‘Укренерго’. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією ‘Юнайтед Енерджі’. Її пов’язують з Ігорем Коломойським.

Коментарі у Facebook