Освітній процес на Вінниччині: як забезпечити якісну освіту під час війни?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Вінниччина намагається якісно організувати освітній процес в умовах війни. Територіальні громади отримали великий сегмент самостійності й водночас відповідальності в організації освітнього простору. 

Про це повідомляє Місто над Бугом.

Управління Державної служби України якості освіти якраз і здійснює консультативно-дорадчу, моніторингову, контролюючу діяльність щодо аналізу якості освітнього процесу. Як пояснює начальник управління Державної служби якості освіти у Вінницькій області, депутат Вінницької міськради Володимир Малінін. 

Враховуючи виклики сьогодення, що пов’язані із війною його співробітники ретельно відстежують роботу закладів освіти області, визначають пріоритети освітніх програм, коригують навчально-виховний процес відповідно до умов сьогодення.

«Особливо це актуально зараз, коли багато школярів, учнів, студентів переміщені як в межах самої країни, так і виїхали за її рубежі. Ми маємо забезпечити якісний навчальний процес для всіх, аби утримати надання знань на належному рівні. Скажу відверто: це дуже непросто, оскільки майже 70% навчального процесу здійснюється «онлайн», відсутня «жива» комунікація, і це негативно впливає на освітній процес – ми маємо серйозні «прогалини» у знаннях. Тому потрібно визначити так звану «золоту середину»: знайти її між тим «максимумом», який освітяни можуть здійснити за звичних умов життя, і «мінімумом», який можливий за військових умов. Простіше кажучи – ми маємо зробити все необхідне, аби діти отримали знання на належному рівні попри війну та її виклики. Тому і підключаємо сучасні «цифрові» інструменти, працюємо з освітянами, залучаємо новітні інтернет-платформи, проводимо тренінги і… готуємось до якісного проведення мультипредметного тесту, який і цього року замінить ЗНО» – сказав в етері проєкту «Рефлекторія» Володимир Малінін.

Також, за словами пана Малініна, вже чітко налагоджено процеси комунікацій та взаємопідтримки в територіальних громадах області: це сприяє аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів.

Тому Вінниччина на сьогодні виглядає однією із кращих в освітянському просторі України – шість вчителів області отримали найвищий атестаційний бал серед усіх освітян України. Це найкращий результат в державі. Принагідно, під час бесіди торкнулися і питань діяльності Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, який здійснює благодійну фінансову, ресурсну допомогу як для ЗСУ, так і для міст, містечок України, де велися, або ж тривають бойові дії.

Володимир Малінін, як депутат міської ради нещодавно здійснив поїздку до деокупованого міста Балаклія, що на Харківщині. Вінницька міська територіальна громада взяла «шевство» над ним: уклали угоду про сприяння у його відновленні та підтримці – туди доправляються харчі, одяг, індивідуальні бокси для дітей, засоби гігієни, велосипеди, мобільні телефони, куртки, генератори, музичні інструменти, іграшки та багато іншого. Нагальною потребою є медикаменти та медичне обладнання. Нагадаємо, що такі «гуманітарні десанти» формуються завдяки спільним зусиллям волонтерів з організацій “Подільська громада”, “Шахіна”, “Гармонія”, “Піч” тощо за сприяння координаторів Вінницького Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Коментарі у Facebook