У Вінниці відбулися заходи до Міжнародного дня Землі

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Щороку 22 квітня відзначається День Землі, покликаний привернути увагу до стану довкілля і відновлення екосистем. З цієї нагоди у Вінниці влаштували кілька тематичних подій, зокрема: веломандрівку Буго-Деснянським заказником, висадку дерев, прогулянку з орнітологом. Участь в заходах взяли понад півсотні людей. Організували атракції спільно кілька профільних департаментів та комунальних підприємств міської ради.


18 квітня екосвідома молодь разом із працівниками МКП «Вінницязеленбуд» висадили 13 молодих лип у центрі міста: на вулицях Соборній, Хлібній, Театральній та Артинова.

21-22 квітня у Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського творча майстерня з ресайклінг-арту «Нове життя речей». Під час майстер-класу охочих показували, як можна осучаснити старі шкатулки, вази, кухонні дощечки, склянки тощо. Основна мета – спонукати людей задуматися, як ми ставимося до речей, які нас оточують. Курував процес вінницький художник і голова ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Никитюк. Він продемонстрував учасникам більше 10 різноманітних технік стилізації, відновлення і переробки речей. Також відбувся майстер-клас для музейників, вони відреставрували кілька експонатів.
Виставку робіт учасників ресайклінг арту «Нове життя речей» можна переглянути в Музеї Коцюбинського до 26 квітня включно (з 9:00 до 17:30).

В Міжнародний день Землі відбулося також дві події з туристичним компонентом. Однією з них стала веломандрівка за маршрутом: Вінниця – Буго-Деснянський заказник – Вінниця. Загальна протяжність склала понад 35 кілометрів, а тривалість – 3,5 години. Маршрут і програму розробив доцент ВДПУ ім. М. Коцюбинського Володимир Канський. Понад 10 років чоловік використовує велосипед як основний засіб пересування містом. Під час цієї двоколісної подорожі він показав учасникам природу Буго-Деснянського заказника і розповів про історію та особливості формування ландшафтів річок Десенка і Південний Буг.
Прем’єру фотопрогулянки «З птахами Вінниці» влаштував орнітолог і викладач ВДПУ імені М. Коцюбинського Олександр Матвійчук. Це була екскурсія мальовничими місцями Вишенського парку і ботанічного саду «Поділля», де учасники змогли побачити багато видів пташок: вівчариків, мартинів, синиць, припутнів, дроздів, зеленяків, вільшанок та інших. Прогулянка розпочалася о 7:00 ранку, коли птахи найактивніші. Попри це, всі місця на подію забронювали у перший же день реєстрації.

Що таке птахоспоглядання (бердвочинг), як цим займатися, і де найкращі для цього місця у Вінниці, читайте у публікації: «Фантастичні птахи і де їх шукати у Вінниці». https://vinnytsia.city/fantastychni-ptahy-i-de-yih-shukaty-u-vinnytsi/

А ще протягом минулого тижня на туристичних сторінках Visit Vinnytsia у соцмережах тривав фотоконкурс «Природа в місті». З фотографіями учасників та фото переможців можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/41Rz0WH
«Екологічні форми туризму стають дедалі популярнішими у світі. На це особливо вплинув досвід тривалих локдаунів під час пандемії, – відзначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. – Україна ж сьогодні переживає масштабні екологічні потрясіння, спричинені агресією росії, тож цінність наших природних ареалів зростає щохвилини. Екологічний та активний туризм є важливим компонентом Стратегії розвитку туризму Вінниці, адже наявність природних зон в межах містах і його околицях помітно збільшує привабливість подорожі в очах туристів. Пропонуючи цікаві форми дозвілля, ми можемо ще більше закріпити за собою образ збалансованого і комфортного міста, яке надихає і врівноважує у цей нелегкий для всіх час. Тому туристичні заходи, започатковані в рамках Міжнародного дня Землі, хочемо повторювати і розвивати й надалі».

Події до Міжнародного дня Землі у Вінниці пройшли в рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст України II», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за фінансової підтримки Урядів Німеччини і Швейцарії.

Організатори: департамент маркетингу міста та туризму у співпраці з департаментом культури, відділом екологічної політики департаменту економіки і інвестицій, кафедрою біології ВДПУ ім. М. Коцюбинського, Вінницькою дитячою художньою школою, Вінницьким літературно-меморіальним музеєм М.Коцюбинського, ГО «Лабораторія актуальної творчості» і ГО «Він-Ресурс».

Коментарі у Facebook