Як у Вінниці працює Служба перевезення для людей на візках?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

7500 тисяч виїздів на рік. У Вінниці, за підтримки Вінницької міської ради, при Громадській Організації “Гармонія” доступна функція виклику автівки для перевезення людей на візках. Послуга – безоплатна. Звертатися можуть вінничани та внутрішньо переміщені особи.

За оцінкою мешканців громади, згідно з останнім опитуванням Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine) – Вінниця є лідером серед інших регіонів з доступності міста для людей з інвалідністю. За цим же дослідженням Вінниця сім разів поспіль визнана найкомфортнішим містом для життя серед обласних центрів та найбільших міст України.


Так, ще з 2006 року у місті доступна послуга Служби перевезення для людей на візках. Тоді ГО «Гармонія» спільно з Вінницькою міською радою виграли обласний конкурс «Розвиток територіальних громад». Так у місті з’явилася перша автівка, обладнана підйомником, розповідає директорка центру реабілітації «Гармонія» ім. Р. Панасюк Олена Чорнобривенко. З того часу в місті й надалі збільшується кількість низькопідлогового транспорту, а це неймовірно зручно не тільки для осіб з інвалідністю, але й для всіх маломобільних верств населення.

“Ця ідея з’явилася у засновниці нашого Центру Раїси Панасюк. Спершу ми виконували якісь нагальні перевезення: відвезти людину на вокзал, до лікарні, в навчальний заклад. Кількість заявок зростала, тому виникла потреба в розширенні Служби. Виграли кошти на машину у всеукраїнському конкурсі фонду з підтримки розвитку місцевого самоврядування. І, звичайно, були подарунки від меценатів, які дозволили збільшити кількість спеціалізованих машин, обладнаних підіймачами”, – додає Олена Чорнобривенко.

Тепер у Вінниці є чотири автівки, які перевозять людей на візках. Заявки приймає диспетчер Сергій Максімов. Чоловік і сам пересувається на візку. Розповідає, аби подавати заявку на перевезення необхідно зателефонувати за два робочих дні. Виїзди здійснюють у межах Вінницької територіальної громади.

“Служби перевезення обслуговує тільки людей з інвалідністю I і II груп, які мають захворюваннями опорно-рухового апарату, тобто пересуваються на візку. Коли приймаємо заявки – запитуємо в людей, чи необхідний їм візок, чи потрібна їм допомога, аби, наприклад, спуститися сходами”, – говорить диспетчер Сергій Максімов.

Замовлення приймаються з 9:00–18:00. Тел.: 067-430-00-62. Служба фінансується коштом міського бюджету, також із допомогою меценатів та партнерів.

Коментарі у Facebook