Керівниця Служби у справах дітей розповіла про сімейні форми виховання у Вінницькій громаді

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 27 квітня, під час засідання виконавчого комітету міський голова Сергій Моргунов з нагоди Дня психолога вручив Подяку волонтерці та психологині вищої категорії Людмилі Радіоновій. Спеціалістка з багаторічним стажем, вона була однією з тих, хто об’єднав психологів-волонтерів задля допомоги постраждалим від повномасштабного вторгнення. Саме завдяки патріотичній позиції, небайдужості, досвіду та енергії Людмили Леонідівни, психологам-волонтерам вдалося зцілити душі тисяч людей, професійно не вигоріти та втримати баланс рівноваги.


Під час повномасштабної збройної агресії російської федерації на території України проводиться цілеспрямована та послідовна робота щодо вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Проблема забезпечення сімейним вихованням дітей цієї категорії залишається однією з найгостріших для сучасного українського суспільства, тому одним з головних напрямків роботи служби у справах дітей міської ради є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України: на усиновлення, під опіку або піклування, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу», — зазначила Людмила Шафранська.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають на обліку Служби у справах дітей

Станом на 1 квітня 2023 року на первинному обліку Служби у справах дітей перебуває 256 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 90% з яких влаштовано до сімейних форм виховання. Зокрема:

  • 186 дітей перебуває під опікою, піклуванням громадян;
  • 15 дітей влаштовано у прийомні сім’ї;
  • 30 дітей — до дитячих будинків сімейного типу;
  • 4 дитини тимчасово влаштовано у сім’ї родичів, знайомих.

Діти із категорії внутрішньо переміщених осіб

Станом на 1 квітня 2023 року на території Громади проживає 30 дітей-переселенців, 20 з яких перебувають під опікою та піклуванням, 10 дітей виховуються у 4 прийомних сім’ях.

«Даним сім’ям надається допомога в отриманні втрачених чи неотриманих вчасно документів, статусу внутрішньо переміщеної особи, соціальних виплат, у наданні дітям, за необхідності, статусу дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, організації проведення їх медичного обстеження та лікування, в отриманні освітніх послуг, допомога сім’ям, у яких виховуються прийомні чи підопічні діти, у забезпеченні належних житлових умов, поновлення виплат державної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, надання гуманітарної допомоги», — прозвітувала Людмила Шафранська.

Заходи із запобігання соціальному сирітству

Службою у справах дітей проводиться системна робота щодо запобігання соціальному сирітству. Протягом 2022-2023 років працівниками Служби у справах дітей з метою захисту прав дітей подано до судів 17 позовів про позбавлення батьків дітей батьківських прав, відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав. На підставі прийнятих судом рішень у 2022 році відібрано 4 дитини, батьків 16 дітей позбавлено батьківських прав. За 3 місяці 2023 року батьківських прав позбавлено батька 1 дитини.

Забезпечення належних умов проживання, виховання та утримання дітей

Службою у справах дітей міської ради здійснюється моніторинг умов проживання, виховання та утримання дітей, які перебувають у закладах цілодобового перебування, що функціонують на території Вінницької міської територіальної громади.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, безоплатно забезпечуються шкільною та спортивною формами, єдиним квитком, безоплатним одноразовим харчуванням (або грошовою компенсацією).

Як розповіла Людмила Шафранська, щорічно до Дня усиновлення службою у справах дітей міської ради проводяться акції з метою підтримки сімей, у яких виховуються усиновлені діти. Традиційно сім’ї, які усиновили дітей та потребують матеріальної допомоги, з нагоди Дня усиновлення отримують грошову допомогу від міської ради. Так, у 2022 році таку допомогу отримали 6 сімей, які усиновили дітей. Департаментом освіти також здійснюється виплата одноразової допомоги по досягненню дітьми даної категорії 18-річного віку.

«Залишається актуальною проблема забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа житлом, у тому числі соціальним», — наголошує Людмила Шафранська.

Станом на 1 квітня 2023 року із 256 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом на праві власності забезпечені 28 дітей, на праві користування – 204 дитини.

Серед першочергових заходів для виконання:

  1. Забезпечити влаштування до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку в Службі у справах дітей.
  2. Координувати роботу адміністрацій навчальних, медичних закладів, закладів культури та спорту, інших установ щодо створення належних умов для навчання, розвитку здібностей, формування навичок здорового способу життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  3. Продовжити здійснення соціальних виплат батькам-вихователям, прийомним сім’ям, опікунам, піклувальникам, усиновлювачам.
  4. Продовжити роботу щодо постановки на квартирний та соціальний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.
Коментарі у Facebook