Якщо ми разом – то до кінця: історія вінницького волонтера Дмитра Павлова

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ізюм, Миколаїв, Херсон, Бахмут, Слов’янськ, Краматорськ, Лиман – міста півдня та сходу України, куди практично щотижня виїжджає вінничанин Дмитро Павлов на волонтерських засадах. Чоловік разом зі своєю командою везуть з собою гуманітарну допомогу як для цивільного населення, так і для військових, ризикуючи власним життям.

“Це не ігри, а серйозні речі. Кожен виїзд ми повністю “запаковані” – каски, бронежилети. Поруч зі мною завжди ті люди, яким можна довіряти, ми разом пройшли різні ситуації”, — отак коротко, але досить змістовно розповідає Дмитро про “подорожі” до військових.


Волонтерити Дмитро почав задовго до повномасштабного вторгнення. Разом з друзями він допомагав дитячим будинкам та закладам для літніх людей. А справою життя були косплеї – чоловік створював унікальні костюми відомих кіногероїв – Бамблбі, Хижака, Срібного Самурая та брав участь у тематичних фестивалях. Втім, творчість відклав “на потім”, до Перемоги.

З початку повномасштабного вторгнення чоловік чергував на блокпостах при в’їзді у Вінницю, а також патрулював з правоохоронцями місто – слідкували за дотриманням громадського порядку. Першим бойовим хрещенням став виїзд у столицю, де на початку березня минулого року була доволі складна ситуація.

“Коли ми стояли на блокпосту, люди масово приносили туди гуманітарку — одяг, продукти харчування, павербанки тощо. На той час була досить критична ситуація в Києві і перша наша поїздка була саме в столицю. Допомогу ми передали нашим друзям у гуманітарний пункт. А потім почали їздити до друзів, які зараз служать у Збройних Силах України. Були в усіх найгарячіших точках, на деокупованих територіях в тому числі – старалися їхати туди, де була необхідна допомога “тут і зараз”. В Ізюмі, наприклад, ми були вже на другий день після звільнення від окупації. Туди було важко їхати — підірвані мости, замінована територія”, — згадує Дмитро.

Для наших військових волонтер спільно з друзями збирає все необхідне, виходячи з їх потреб: автомобілі, амуніція, спецобладнання, провізія. І, до речі, до гуманітарної місії Дмитро Павлов долучає й іноземців.

“Добре, що маємо багато друзів та знайомих, які допомагають знаходити та закривати потреби. Таким чином, забезпечуємо наших воїнів. В мене також є можливість возити гуманітарну допомогу з Данії – тричі я там був, привозив продукти, одяг для цивільних, засоби гігієни, медичні засоби, спальні мішки тощо. Під час першого візиту познайомився з місцевим депутатом, в колаборації з яким вдалося організувати благодійний концерт, — згадує волонтер. — Під час виступу розповів, хто я і чим займаюся, показав відео з наших поїздок у зону бойових дій, як ми передаємо з рук в руки допомогу як цивільним, так і військовим. Під час концерту вдалося зібрати чималу суму грошей і ми придбали бус для наших бійців, повністю його укомплектували. Машина досі на ходу, нею кермує наш вінничанин і виконує всі бойові завдання”.

Дмитро Павлов зізнається, що поїздки у зону бойових дій дуже різняться між собою. Спільним лишається розруха, яку лишає за собою “рускій мір”.

“У Бахмуті я був вражений кількістю вибухів, які лунали. Не було 15 секунд перерви навіть між вибухами ракет. А в Ізюмі після деокупації мене вразили діти – вони раділи шматку хліба так, наче це був шоколад. Це страшно. Волонтерство для мене – це громадянська позиція. Якщо я можу чимось допомогти нашим хлопцям в пікселі, нашим цивільним – я зроблю це. Якщо люди не хочуть пережити весь той жах окупації та постійних обстрілів, потрібно підтримувати українських військових. Ми не маємо права на втому. Закликаю всіх у тилу допомагати нашим захисникам щодня. Разом ми зможемо здолати це зло!”, — переконаний Дмитро Павлов.

Коментарі у Facebook