Проєкт бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Учора, 5 грудня, під час презентації проєкту бюджету на наступний рік, члени Вінницької міської організації профспілки працівників освіти мали можливість ознайомитись з основними фінансовими показниками. Особливою увагою користувалася інформація про прогнозовані видатки на освіту. Бюджет міста передбачає подальше фінансування будівництва укриттів та їх облаштування, поліпшення харчування дітей та виплату заробітної плати освітянам. У заході брали участь заступники міського голови Вінниці та директори департаментів.

Так на сферу освіти у 2024 році планують спрямувати 39 % від загального фонду видатків. Ці видатки за рахунок доходів бюджету громади зростуть на 20%, тоді як освітня субвенція – лише на 18% у порівнянні з попереднім роком.

«Вже не один рік спостерігається тенденція, що видатки на сферу освіти інтенсивніше збільшуються за кошти громади, ніж за рахунок освітньої субвенції, – підкреслила директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – У новому році на утримання закладів та установ освіти з доходів нашої громади та міжбюджетних трансфертів передбачені видатки у сумі 2 млрд 348 млн грн, що на 19, 2 % більше, ніж у поточному році. При цьому 97 % покриють видатки захищенні статті: оплату праці та комунальних послуг, організацію якісно харчування дітей, виплату стипендій учням ПТНЗ».

В умовах воєнного стану, серед ключових пріоритетів міської влади залишається безпека кожного мешканця громади. Тож, за словами директорки департаменту освіти ВМР Оксана Яценко, й у новому році продовжиться робота з будівництва та ремонту укриттів у закладах освіти, їх облаштування відповідно до вимог ДСНС. Як і щорічно передбачено і видатки на заходи протипожежної безпеки.

«Крім того, цьогоріч переможцями конкурсу «Бюджет громадських ініціатив ВМТГ» стали 4 проєкти, які спрямовані на пріорітет безпеки – це створення класів безпеки у школах №№ 3, 16, 18. Не залишаємо поза увагою і національно-патріотичне виховання підростаючого покоління. Плануємо посилити відповідні заходи та гурткову роботу у цьому напрямі, а також реалізувати ще один проєкт БГІ – проведення змагань зі стрільби кульової у 22-й школі», – зазначила Оксана Яценко.

Щоб забезпечити стабільну роботу та функціонування закладів та установ освіти на 2024 рік у бюджеті ВМТГ передбачені видатки на обслуговування систем електронного управління освітнім процесом, що дають можливість забезпечувати дистанційне навчання, здійснення заходів з підготовки до опалюваного сезону, виконання аварійних робіт. А також передбачена заміна теплових лічильників, у яких закінчився термін експлуатації, на нові з погодозалежними регуляторами, що дозволить зменшити витрати на оплату послуг з електропостачання.


Відповідно до пріоритету «турбота», у закладах освіти, зокрема працюватимуть над покращенням якості харчування. З 1 січня заплановано підвищення його вартості у дитячих садочках, школах та ПТНЗ.

«За рахунок бюджету громади безкоштовним харчуванням забезпечуватиметься 13 тисяч 495 дітей, що складає 20 % від загальної кількості вихованців. Витрати з бюджету на зазначені цілі заплановані у сумі 77 млн 273 тисяч грн. Як і в 2023 році в закладах освіти, крім інших пільгових категорій дітей, безкоштовним харчуванням забезпечуватимуться діти та учні, батьки яких є учасниками АТО (ООС), діти Захисників і Захисниць», – повідомила Оксана Яценко.

Буде підвищено і заробітну плату працівникам галузі освіти. Протягом 2024 року вона зросте майже на 21 % у порівняні 2023 р. Крім того, з 1 січня планується запровадити додаткову муніципальну надбавку за складність та напруженість у роботі в умовах воєнного стану вихователям та преміювання помічників вихователів у закладах дошкільної освіти громади.

Пріоритет «турбота» – це і видатки в 2024 році на відпочинок під час канікул дітей особливо вразливих категорій.

Для довідки:

На території Вінницької громади нараховується 122 освітніх заклади різних типів. Вони надають послуги 70 тисячам юних містян, із яких понад 2, 5 тисячі – діти з числа внутрішньо переміщених осіб.

Коментарі у Facebook