2 та 3 липня у Вінниці пройшла Міжсекторальна зустріч з розробки операційних планів з імунізації на 2026-2028 роки

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Пройшла Міжсекторальна зустріч з розробки операційних планів з імунізації на 2026-2028 роки у Вінницькій області. У ній взяли участь начальниця відділу контролю якості надання медичної допомоги департаменту охорони здоров’я ВМР Наталія Авраменко, представники ЦПМСД Вінниці, Вінницького обласного центру контролю профілактики хвороб та інші. Вінниччина – одна з восьми фокусних областей, в яких Центр громадського здоров’я та Міністерство охорони здоров’я проводить подібні заходи.

Фахівчиня проєкту USAID з питань імунізації та головна фасилітаторка заходу Катерина Денисенко розповіла, що головна мета міжсекторальної зустрічі – всебічно проаналізувати стан реалізації операційного плану з імунізації на 2023-2025 роки та розробити новий план на 2026-2028 роки за допомогою методології IAR, рекомендованого ВООЗ.

«Зустріч з розробки плану імунізації залучила не тільки для медиків, але й для інших фахівців з питань управління, фінансів, комунікації. Тому і такий захід і назвали міжсекторальним. Спільними зусиллями ми визначали успішні кейси реалізації поточного плану, виявлення проблем та прогалин у ньому. На основні цього розробляли стратегії для усунення виявлених проблем, а також обмінювалися досвідом та ділилися найкращими практиками один з одним», – зазначила начальниця відділу контролю якості надання медичної допомоги департаменту охорони здоров’я ВМР Наталія Авраменко.

Захід включав пленарні сесії, напрацювання в групах та роботу за методикою світового кафе. З презентаціями виступили, зокрема, Надія Лабанда, фахівчиня з розвитку потенціалу проєкту, яка розповіла про діяльність USAID у сфері розбудови стійкої системи громадського здоров’я в області, доктор Маргарет Віденманн, експертка з громадського здоров’я у Швейцарії, яка поділилася кращими міжнародними практиками заходів з імунізації на рівні громад.

У групах обговорили, що наразі у сфері імунізації вдалося реалізувати більш та менш ефективно, що можна зробити для кращої реалізації стратегії і операційного плану та окреслили наступні кроки щодо розробки плану на 2026-2028 роки.

«Така зустріч відбувається у Вінниці вже вдруге. Це стратегія з імунопрофілактики для того, щоб ми напрацювали план нашої роботи на наступних два роки. Мета – покращити рівень охоплення щепленнями населення Вінниччини: дорослих і дітей. Основне, що ми мажмо зробити, напрацювали відповідні інструменти, алгоритми, за якими ми будемо працювати спільно з різними структурами, щоб досягти успішних результатів з вакцинації. Після міжсекторальної зустрічі ми маємо зібратися меншою робочою групою, щоб, використовуючи напрацьовані алгоритми, розробити власне операційний план. Зазначу, що попередній план був у нас доволі успішний, у ньому ми передбачили особливу увагу роботі з освітянами, а саме інформаційним заходам для педагогів, соціальних служб, батьків, які хочуть почути про вакцинацію, захистити своїх дітей від інфекційних захворювань. Цю методику, думаю, використовуватиме і у наступні роки. Прагнемо надалі охопити більше шкіл, педагогічних колективів, щоб вони мали гарне відношення до вакцинації», – зауважила лікарка-епідеміологиня Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Гриньова.

Були присутні на Міжсекторальній зустрічі і лікарі «первинки».

«На заході ми займаємося тим, що оцінюємо нашу роботу за попередні півтора року згідно із стратегічним планом і розробляємо нові методи щодо поліпшення нашої роботи. В принципі, наші сімейні лікарі у сфері вакцинації працюють досить добре – це показують наші цифри. Але однозначно необхідно більше приділяти уваги освіті населення, змінам погляду деяких людей стосовно ризиків вакцинації, викорінювати міфи. І тут повинна бути спільна робота лікарів з іншими сферами. За перший день зустрічі ми оцінювали наявну роботу, а другий день конференції присвячений напрацюванню нового операційного плану», – зазначила медична директорка ЦПМСД №5 Алла Познякова.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook