Планують запустити програму підтримки книговидання про місто і його видатних постатей: читайте у матеріалі

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Виконком Вінницької міської ради схвалив проєкт рішення про затвердження Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки. Її розробили, щоб стимулювати видання якісної й різноманітної книжкової продукції, спрямованої на поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу, а також про роль вінничан у національних і світових процесах та явищах.

Розробку програми координував департамент маркетингу міста та туризму спільно з іншими департаментами міської ради в рамках реалізації заходів Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року. Упродовж минулого року робоча група у складі музейних, архівних і бібліотечних фахівців обговорювала концепцію і пріоритети міської програми книговидання.

Процес роботи над новою міською програмою співпав із небаченим досі інтересом українців до власної історії та сплеском книговидання в Україні попри важкі умови воєнного часу. Це помітно навіть по тенденції до відкриття нових мережевих та незалежних книгарень, збільшенню числа авторів та різножанрових видань в країні. Водночас з 2022 року у Вінницькій області спостерігається суттєве скорочення назв і накладів книжкової продукції.

«Наразі асортимент видань про Вінницю досить невеликий. Частину з цих книжок раніше випускали в рамках Бюджету громадських ініціатив або обласної програми книговидання, але вони не могли потрапити в роздрібну реалізацію. Враховуючи потужну історичну та культурну базу Вінниці, цього явно недостатньо для того, щоб ознайомитися з містом та регіоном у повній мірі, особливо у питаннях, які стосуються промоції міста на зовнішні аудиторії в рамках культурних, туристичних чи освітніх заходів. Видання іноземними мовами про місто практично відсутні на ринку», – зазначає директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Відтак у програмі йдеться про підтримку видання одномовної чи багатомовної книжкової продукції для дорослої та дитячої аудиторії: науково-популярних, популярних, довідкових, літературно-художніх і образотворчих видань різного формату.

За умовами, фінансова підтримка може надаватися на конкурсній основі виключно суб’єктам видавничої справи, зареєстрованим на території Вінницької МТГ, за принципом співфінансування (до 70% від собівартості видання). Наклад видань повинен буде складати не менше 100 примірників. Положення про Конкурс підтримки книговидання про Вінницю, а також принципи відбору через експертні ради планують розробити до кінця поточного року, щоб уже на початку 2025-го оголосити перший прийом заявок.

Крім фінансової підтримки суб’єктам книговидання, програма передбачає:

• проведення тренінгів, семінарів та інших заходів для творців книжкового вмісту (авторів текстів, фотографів, ілюстраторів), редакторів, критиків, перекладачів та дизайнерів;

• створення платформи для комунікації суб’єктів поліграфічної та видавничої справи, авторів, дослідників, науковців, їх взаємодії між собою, обміну досвідом (нетворкінгові заходи, круглі столи, форуми, панельні дискусії, тощо);

• створення буктрейлерів, проведення спеціальних подій, авторських читань та онлайн-активностей;

• презентацію книжкової продукції, яка видається в межах Конкурсу;

• представлення книжкової продукції про Вінницю та видатних вінничан на всеукраїнських заходах, присвячених книговидавництву та популяризації читання, а також на міжнародних подіях.

«Програма спрямована на фінансову підтримку суб’єктів видавничої справи, що зареєстровані на території Вінницької міської територіальної громади, тобто йдеться про підтримку місцевого бізнесу і робочих місць, – наголосив заступник міського голови Андрій Очеретний. – Також програма передбачає стимулювання творчості місцевих авторів та проведення локальних тематичних подій, популяризацію Вінниці та видатних вінничан на національному та міжнародному рівнях. Це надзвичайно важливо в умовах нашої боротьби за власну ідентичність та поширення культурної дипломатії».

Тепер цей проєкт рішення мають винести на голосування під час сесії Вінницької міської ради у жовтні. Перша публічна презентація проєкту вінницької Програми підтримки книговидання відбудеться на День міста, 14 вересня в рамках VinBookFest-у.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook