У кардіоцентрі рятують пацієнтів з важкими кардіологічними захворюваннями за допомогою новітньої технології ЕКМО

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

У Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології застосовують новітні методики лікування кардіологічних захворювань. Зокрема, медики користуються методом ЕКМО (екстракорпоральної мембранної оксигенації). Це технологія життєзабезпечення, коли не працюють власні легені та/або серце пацієнта.

Медики розповіли про випадок з 71-річним пацієнтом, якого доставили до Вінницького регіонального центру серцево-судинної патології у вкрай важкому та загрозливому для життя стані – з кардіогенним шоком, гострим коронарним синдромом. Одразу з моменту госпіталізації пацієнта взяли в рентгенопераційну, виконали коронарографію та відкрили гостру оклюзію правої коронарної артерії.

Незважаючи на проведену реваскуляризацію, стан пацієнта залишався вкрай важким. Під час ультразвукового дослідження було виявлено враження не лише лівого шлуночка, а й інфаркт правого шлуночка, що має вкрай негативний прогноз. Задля порятунку життя пацієнта команда спеціалістів Центру ухвалила рішення невідкладно підключити пацієнта до апарату ЕКМО і, вже під підтримкою серця, відкрити ще одну артерію, що і вдалось успішно виконати.

Окрім того, перебіг захворювання ускладнився гострою нирковою недостатністю, порушеннями ритму серця та розвитком повної атріовентрикулярної блокади, що вимагало встановлення кардіостимулятора.

Протягом всього періоду лікування пацієнт перебував в свідомості, повноцінно самостійно харчувався та виконував фізичні вправи для підтримки опорно-рухового апарату. Поки частково функцію серця пацієнта виконував апарат ЕКМО, лікарям вдалося успішно впоратися з важкою патологією і чоловік вже виписаний зі стаціонару зі словами вдячності медикам та доглядальникам.

«Методика ЕКМО дає можливість повноцінно підтримувати функції організму та життя людини, поки лікарі лікують серце та/або легені пацієнта. У Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології медична допомога та підтримка з використанням технології ЕКМО при дихальній та серцевій недостатності проводиться кваліфікованою командою спеціалістів», – зазначив директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook