Вінницькі ОСББ отримають кредит на встановлення сонячних електростанцій для загальнобудинкових потреб

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Енергоефективність. Встановити сонячну електростанцію на даху багатоквартирного будинку ОСББ стане ще простіше. Відтепер вінницькі об’єднання можуть розраховувати не лише на співфінансування в 40% з боку міськради на етапі встановлення сонячної електростанції та часткову компенсацію від держави по завершенню робіт, а й на доступне кредитування, яке дозволить розпочати роботи. Ці заходи мають посилити стійкість об’єктів інфаструктури громади, особливо в умовах потенційних відключень електроенергії. Загалом на пріоритет «Стійкість» цьогоріч у бюджеті громади передбачено 1 мільярд 204 мільйони гривень, а це – 40 % коштів, які не входять до захищених статтей.

Сьогодні, 20 вересня, під час чергової сесії міськради, депутати погодили внесення змін до рішення міської ради від 10.02.2012 №626 «Про створення МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», затвердження його Статуту, Порядку надання кредитів та Порядку надання в оренду обладнання (об’єкту)».

Прийнятим рішенням депутати внесли зміни в частині надання кредитів МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій».

«Цим рішенням ми розширюємо можливості Фонду муніципальних інвестицій. Він тепер зможе видати кредити на встановлення сонячних електростанцій ОСББ, які приєдналися до програми “ГрінДім”. За умовами цієї програми, ОСББ частково компенсуються відповідні витрати по завершенню робіт. Проте для того, щоб їх виконати потрібен стартовий капітал, який не завжди мають об’єднання. Тепер ОСББ можуть отримати відповідний ресурс у вигляді кредиту від муніципального фонду», – повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Як нагадав очільник міста, в зв’язку з тим, що рашисти намагаються знищити нашу критичну інфраструктуру, місто постійно працює над покращенням та посиленням енергостікості.

«В нас є кілька механізмів. Зокрема, на минулій сесії міськради ми передбачили можливість компенсації до 40 тисяч окремим категоріям людей за придбання інвертора напруги та акумулятора, – зазначив Сергій Моргунов. – Крім того, також дають досить позитивний результат наші фінансові інструменти підтримки бізнесу щодо можливої компенсації до мільйона гривень за встановлення сонячних електростанцій та також до 2-х мільйонів гривень – у разі встановлення акумуляторних батарей».

Вже 25 суб’єктів господарювання подали відповідні заявки: 19 СГ вже отримали компенсацію, 6 СГ – в роботі. А в цілому уже встановлено СЕС потужністю 15 МВт, що теж достатньо зменшує навантаження на централізовану систему електрозабезпечення громади.

Отже, відтепер Вінницький фонд муніципальних інвестицій зможе видавати кредити (позики) ОСББ на встановлення сонячних електростанцій, за державною програмою «ГрінДім» від ДУ «Фонд Енергоефективності». За умовами програми, вироблена електроенергія має використовуватись на загальнобудинкові потреби: освітлення МЗК, забезпечення, роботи ліфтів, насосів для підкачки води, дахових котелень тощо.

Це надзвичайно важливо в умовах потенційних відключень електроенергії, які нас можуть чекати під час цього опалювального сезону.

Як повідомляють у МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», кредит видаватиметься на 5 років під 5% річних, що суттєво менше, порівняно з вартістю банківських кредитів.

МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» уже має позитивний досвід співпраці з ДУ “Фонд енергоефективності”. З 2023 року фонд надає кредити (позики) ОСББ м. Вінниці для впровадження енергоефективних заходів за Програмою “Енергодім”, а саме – утеплення фасаду, перекриття, заміна вікон та вхідних дверей, реконструкцію систем теплопостачання та гарячого водопостачання, встановлення індивідуального теплопункту тощо, в залежності від обраного “пакету”, передбаченого Програмою.

«Як показав досвід реалізації цієї програми, ОСББ, які скористалися такою можливістю зменшили споживання енергоресурів та зробили проживання в своїх будинках комфортнішим. Крім того, завдяки проведеним заходам, підвищилась і вартість нерухомості в таких будинках, – зазначає начальник відділу по розвитку ОСББ міськради Ігор Іванов. – Сподіваємось, що й ініціатива зі встановленням сонячних електростанцій також стане в нагоді нашим об’єднанням».

Згідно з програмою «ГрінДім», держава відшкодовує до 70% вартості сонячних електростанцій у вигляді гранту.

Щодо програми «ЕнергоДім», то після завершення робіт ДУ «Фонд енергоефективності», компенсує ОСББ частину вартості заходів в розмірі від 60% до 70% (в залежності від обраного пакету).

В обох випадках від міста ОСББ може отримати кредит (позику) в розмірі до 70% від вартості необхідних енергоефективних заходів.

Довідка. За Програмою «ЕнергоДім» МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» надав кредити (позики) 8 ОСББ м. Вінниці, з якими укладено кредитні угоди на загальну суму 48,7 млн. грн. При цьому загальна вартість робіт заходів з енергомодернізації складає 73,2 млн. грн. По 5 житлових будинках роботи уже завершені, по 2-х роботи планується завершити в жовтні поточного року, а ще по одному будинку, з яким укладено кредитний договір в серпні цього року, – наступного року.

Фактично, реалізація вищевказаних проектів дозволить залучити інвестиції в сумі 50,8 млн. грн. ( у вигляді грантів ДУ «Фонд Енергоефективності» за рахунок коштів державного бюджету та міжнародних донорів) для енергомодернізації житлового фонду Вінницької МТГ. Слід також зауважити, що кошти МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» надаються на поворотній основі та можуть бути використані на реалізацію інших проєктів, направлених на соціально-економічний розвиток міста.

При цьому, Програма «Енергодім» продовжує працювати. ДУ «Фонд енергоефективності» з липня 2024 року було поновлено прийом заявок по пакетах «Б». На сьогодні вже 4 ОСББ м. Вінниці , які також планують брати участь у Програмі. Очікувана кількість заявок до кінця 2024 року може складати не менше 7.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook