Міська рада схвалила проєкт рішення, щоб забезпечити збереження і розвиток Замкової гори

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Минулої доби виконавчий комітет Вінницької міської ради схвалив рішення, яким передбачив організаційно правові заходи щодо впорядкування та збереження території пам‘ятки археології – урочища Замкова гора.

Департамент правової політики та якості міської ради готові розпочати процедуру дострокового припинення дії договору оренди земельної ділянки, що знаходиться в підніжні урочища Замкова гора у випадку, якщо органи місцевого самоврядування та інвестор не знайдуть порозуміння.

Передумовою розробки рішення стало нещодавно несанкціоноване зняття орендарем ділянки під Замковою горою частини шару ґрунту, який має історичну та археологічну цінність.

У 2018 році був розроблений документ, який окреслив розвиток території. «Два роки тому Центр історії Вінниці спільно з ГО «Креативний простір» та Вінницьким історичним товариством взяли участь у розробці просторової Концепції використання Замкової гори для розміщення там однойменного історико-туристичного комплексу. Сам термін «Замкова гора» пов’язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 р. за старостування князя Костянтина Острозького. Ця Концепція розроблялася з умовою максимального збереження культурного шару, рельєфу та залишків православного кладовища ХVIIІ століття», – розповів директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Як розповів головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський, на першому етапі органи місцевого самоврядування мають наміри зробити урочище Замкова гора доступим та безпечним місцем для людей. Для цього потрібно розробити проект укріплення північного схилу урочища та виконати необхідні роботи. Після цього планується влаштувати оглядовий майданчик та чітко окреслити межі цієї території. Фінансування витрат на виконання цих робіт міська влада пропонуватиме інвестору, адже саме він заподіяв шкоду, коли вивіз шар ґрунту під час проведення підготовчих робіт для влаштування підпірної стіни над орендованою ним землею в підніжжі Замкової гори.

Коментарі у Facebook