Вінниця – інтеркультурне місто?!

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Цього тижня у Вінниці відбулись тренінги «Вдосконалення навичок інтеркультурної компетенції» для вчителів та школярів навчальних закладів міста. Навчання пройшли у рамках Програми РЄ «Інтеркультурні Міста» (ІСС). Серед іншого йшлося про необхідні компетенції особистості у ХХІ столітті, набір знань, умінь та навичок людини, які допомагають їй ефективно взаємодіяти з людьми різного мовного та культурного походження.

На тренінги зареєструвались всі охочі, серед учасників були й вінничани різних національних спільнот, внутрішньо переміщені особи, які ділились своїм досвідом проживання у громаді міста.

Тренеркою для групи вчителів з виховної роботи, які продовжать розвивати інтеркультурний напрям у школах, стала директорка департаменту освіти ВМР Оксана Яценко, а для молодіжної групи ­– начальниця відділу виховання та позашкільної роботи департаменту освіти ВМР Наталія Перекрестенко.

IMG_20201013_141451.jpg

Справжніми дебатами стала дискусія у групах, чи можна вважати Вінницю інтеркультурним містом? Завданням для однієї групи було назвати конкретні факти, які б підтримували твердження, що Вінниця – інтеркультурне місто. Завдання для другої групи – назвати конкретні факти, які б спростовували це твердження. На думку учасників обох груп, Вінниця є інтеркультурним містом, але є простір до зростання у формуванні єдиної інтеграційної платформи.

У продовження жвавих дебатів – коло історій, де учасники пригадували історії з власного досвіду, в яких вони чи їхні знайомі якимось чином взаємодіяли з людьми інших національностей, віросповідання чи мови.

На завершення учасники тренінгів підсумували, що інтеркультурна компетенція необхідна для кожної людини в сучасному світі глобалізації, що у кожної людини вона знаходиться на певній стадії (від заперечення до інтеграції) і що протягом життя її потрібно розвивати.

2.jpg
Коментарі у Facebook