У Вінниці розпочнуть реставрацію Будинку Длуголенського

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

У Вінниці цьогоріч розпочнеться реставрація унікальної будівлі – Будинку Длуголенського. Це пам’ятка архітектури початку XX століття. Зараз тут розташована дитяча художня школа. В Будинку планують відреставрувати фасад та дах, оновити архітектурні деталі та провести внутрішні роботи. Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

«Будинок Длуголенського – яскравий приклад варіацій архітектурного стилю модерн. На жаль, оздоблення під «шубу», яке практикувалось за радянських часів, знівечило автентичний образ фасаду. Але під шубою залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами. Важливо, що були проведені необхідні наукові дослідження з аналізом архівних даних, які зафіксували втрачені частини пам’ятки, передбачена технологія відновлення збережених елементів», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Довідка:

Основа будинку була зведена ще наприкінці позаминулого століття. А у 1909 році добудували фасадну та дворову частини – з характерною асиметрією і неповторністю ліній. Одне з вікон нагадує корму корабля, а паркан був виконаний у вигляді набігаючої хвилі. Мабуть, через це будинок і «обріс» легендами на морську тематику, і навіть прижилась назва «особняк капітана Длуголенського».

Коментарі у Facebook