РФ використовує українських дітей для наведення на українські позиції

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Російські військові використовують неповнолітніх українців задля розвідки позицій ЗСУ та розповсюдження артилерійських міток.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Наразі ми зафіксували участь 8 дітей у таких діях. На Харківщині 12-річний підліток за допомогою мережі Інтернет та телеграм каналів надсилав інформацію щодо розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду. Аналогічний факт був і в Луганській області”, – ідеться у повідомленні.

Вона нагадала, що втягуючи їх у збройний конфлікт, це є прямим порушенням вимог ст. 38 Конвенції ООН про права дитини.

Так, прокуратура встановила, що у Чернігівській області під час окупації одного з сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від росіян завдання проводити розвідку позицій ЗСУ.

А щоб продемонструвати прихильність та підтримку окупантам пов’язав на руці та нозі червоні пов’язки та робив разом з ними обхід території села. При цьому 16-річний хлопець “наводив” ворогів на помешкання, власники яких мають стосунок до правоохоронних органів чи військових підрозділів України та володіють зброєю. Також він показував їм, де можна розжитися харчами, тютюном та алкоголем.

Наразі підліток затриманий і з ним працюють органи досудового розслідування України. За українським законом відповідальність за такі вчинки дітей несуть в тому числі батьки.

“І їхнє завдання пильнувати і вберігати їх від цього. Але згубний вплив і дії РФ в процесі, який ми нині спостерігаємо – надважливий фактор і ми разом маємо захистити наших дітей від інфікування російським злочинним режимом і втягування у війну”, – додала Венедіктова.

Коментарі у Facebook