У Ямпільському районі відбудеться фестиваль вина та голубців

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Третій рік поспіль у селі Цекинівка, що на березі Дністра у Ямпільському районі, відбудеться фестиваль вина і голубців Розпочнеться дійство о 10-й ранку у суботу,.
9 листопада Для гостей з Молдови продовжили час роботи поромної переправи через Дністер до 20-ї години. Про це повідомляє видання “20 хвилин”

Жодна подія в Цекинівці не обходиться без голубців. Їх готують у кожній хаті. Існує десятки рецептів «крутити» голубці. Саме так кажуть у селі, коли йде мова про приготування цієї страви – «крутити» голубці. І вино тут вміють робити за своїми рецептами. Причому, не десять чи сто літрів. Як розповіла директор місцевого Будинку культури Оксана Работа, дехто з господарів робить більше тонни виноградного напою.

Готуємо на пробу десять 10-літрових відер голубців

-На пробу готуємо десять 10-літрових відер голубців, – каже Оксана Работа. – Кожен охочий зможе посмакувати.

Як пояснила співрозмовниця, інгредієнти придбали за кошти бюджету фестивалю. Приготують страву кухарі закладів освіти – школи та дитячого садка. Гостям пропонуватимуть їх безкоштовно. А ось місцеві господині пропонуватимуть свої голубці на продаж. Так само, як і вино. Про свою участь у фестивалі повідомили також сусіди з Молдови. Дехто обіцяв також привезти вино і голубці.

Для зручності сусідів з правого берега сільський голова Цекинівки Ірина Рачковська зверталася з проханням до прикордонників України і Молдови з проханням продовжити час роботи поромної переправи через Дністер. До її прохання дослухалися – роботу переправи – поромної і човнової – буде продовжено у день фестивалю до 20-ї години, на дві години довше, ніж завжди.

Приїдуть артисти з Києва і майстри з Прикарпаття

Після свята у Будинку культури буде концертна програма. За словами Оксани Работи, приїдуть три колективи з Молдови, 50 хористів від Михайла Поплавського з Університету культури і мистецтв, чоловічий ансамбль з Джурина Шаргородського району, інші виконавці.

Разом з ними своє мистецтво даруватиме землякам і гостям ансамбль «Весела вулиця» Цекинівського будинку культури. У програмі передбачено низку різноманітних конкурсів. -Голубці для нас не просто звична страва, це наш символ, показник того, що ми з вами вмілі господарі і господині, – каже сільський голова Цекинівки Ірина Рачковська. – Он через річку видніються Сороки. Як не запросити молдовських друзів! Тому наш фестиваль україно-молдовський. Ми поважаємо і шануємо одне одного, віддавна підтримуємо міцну дружбу.

Як і торік, у Цекинівку приїдуть майстри з Прикарпаття. Івано-Франківські умільці привезуть свої вироби з шерсті, а також з дерева. Торік їх охоче купували. Тому гості виявили бажання знову привезти товар на фестиваль.

Депутат парламенту Молдови – наша землячка

Як повідомила сільський голова, бажаним гостем буде депутат парламенту Молдови Альона Піліпецька. -Пишаємося тим, що батьки Альони вихідці з нашого села, – розповідає сільський голова. – радіємо успіхам їхньої доньки, яку на останніх виборах до молдовського законодавчого органу влади обрали депутатом. Також чекаємо нашого депутата Геннадія Вацака. Він теж обіцяв розділити з нами радість свята. Щоразу на фестиваль приїздить з Києва підприємець Костянтин Тимофенко. Він теж родом з Цекинівки. Саме  пану Костянтину належить ідея організувати таке свято. Земляки підтримали його. Щоправда, ідею виносили довго, аж сім років, зате тепер слава про цекинівські голубці облетіла Україну і Молдову.

Коментарі у Facebook