Правець загрожує: у департаменті охорони здоров’я ВМР вкотре закликають вінничан робити щеплення Про це повідомляє Вінницька міська рада

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Під час війни – ризик заразитися правцем зростає в рази. Травмуватися може кожен, а інфекція легко потрапляє у рану разом із ґрунтом чи пилом, а також через укуси тварин чи порізи гострими предметами та уламками деревини. Перебіг хвороби надзвичайно складний. В Україні за останні 5 років летальність від правця перевищила 60%. Єдине, що допомагає запобігти зараженню або полегшити перебіг хвороби – це вчасна вакцинація, наголошують у департаменті охорони здоров’я ВМР.


«Найбільша небезпека правця полягає у тому, що його спори є всюди: в городах, садках, на рослинах, у пащах тварин, навіть на взутті та волоссі. Щоб заразитися іноді достатньо лише трохи подряпатися, – каже директор департаменту охорони департаменту ВМР Олександр Шиш. – Інкубаційний період хвороби триває дуже швидко від 3 до 30 днів, після чого правець вражає центральну нервову систему. Проявляється хвороба судомами з напруженням м’язів, гарячкою до 42ºС, порушенням функцій кровообігу та дихання, аж до повної його зупинки».

Олександр Шиш наголошує, що за перших же симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, у протилежному випадку ймовірність смерті – майже стовідсоткова.

Водночас медик констатує, що практично кожний випадок правця був діагностований у людей, які не отримали повний курс щеплення. А відтак не мали достатньої кількості антитіл для боротьби з інфекцією.
Саме через це вкрай важливо не ігнорувати вакцинацію від правця. Її можна отримати безкоштовно в усіх ЦПМСД міста в робочі дні з 10:00 до 18:00.

Для довідки:

Вакцинація від правця (а разом – і від дифтерії в складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2,4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Далі – ревакцинація необхідна кожні десять років, оскільки імунітет не зберігається на все життя.

Екстрена профілактика правця є також безоплатною. Її проводять у наступних випадках:

• травми із порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;

• відмороження й опіки (термічні, хімічні, радіаційні) другого, третього та четвертого ступенів;

• проникненні пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;

• гангрена або некроз тканин будь-якого етапу, абсцеси;

• укуси тварин;

• пологи поза медичними закладами.

Медики наголошують, екстрену профілактику правця важливо проводити своєчасно. Вона передбачає первинну хірургічну обробку рани та створення імунологічного захисту. Для цього при можливості необхідно звернутись у найближчу лікарню.

Коментарі у Facebook