«У картинах – душа України, її краса». Вінницька художниця Наталія Дерлиця про те, що надихає творити

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Художниця каже, у перші дні російського вторгнення пережила справжнє потрясіння і не розуміла, що робити далі.

«Перших три дні взагалі не розуміла, що робити, був такий відчай та безпомічність. Згодом дочка запропонувала мені долучитися до кібервійськ, оскільки я вправний користувач ПК. В кібервійськах нам давали завдання, які спрямовувались на російську аудиторію, ми доносили до них достовірну інформацію про війну в Україні, поки їм не закрили інтернет», – говорить художниця Наталія Дерлиця.


Через деякий час пані Наталія познайомилась з волонтерами. Разом із ними працювала над виготовленням окопних свічок для ЗСУ. З часом, також відбулось знайомство з представниками Благодійного фонду «Код Життя UA», які запропонували майстрині виставити на аукціон її роботу.

Спочатку картини художників з усієї країни представили онлайн для ознайомлення, з фото цих творів робили принти на різні речі. Згодом провели аукціон під відкритим небом.

«Ціль заходу була не лише зібрати необхідну суму на медичне обладнання для порятунку життів українських воїнів, а й подарувати людям позитивні емоції в цей складний час, показати їм, що вони переможці, – зазначає пані Наталія. – Дівчина, яка купила мою картину, прийшла з мамою саме за нею, адже запримітили її з першого посту на фейсбук. Картина «Квіти» стала для них символом вічних загальнолюдських цінностей, яка приносить радість спілкування з прекрасним».

Також Наталія Дерлиця у Вінниці працює з дітьми ВПО, проводить для них арт-терапію та навчає техніці малювання в стилі нейрографіка.

«Діти, які творять, працюючи над полотном, вивільняють свої емоції, які пережили, адже вони змушені були втікали від російської навали з рідної домівки. Мистецтво дозволяє їм абстрагуватись від думок про війну», – наголошує вінницька майстриня.

Пані Наталія розповіла, що картини, які написали діти-переселенці теж виставляли на аукціоні, який проводила Громадська Спілка «Пік-Арт», а кошти, які зібрали, передали на потреби ЗСУ.

«Для написання картини повинно бути натхненними. Адже вишуканий живопис, графіка, майстерна пластика – невід’ємна частина митця його джерело духовного розвитку. Художник створює потужний потенціал рідного краю та своєї Батьківщини. У творах є Сила України її краса!», – говорить пані Наталія.

Коментарі у Facebook