Про Голодомор 1932-1933рр. У Вінниці відкриється проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Перша виставка в межах проєкту «МАРІЯ» відкрилася восени 2020 у Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві. Далі експозицію продемонстрували у Львові, а наступним містом став Харків, де через вторгнення росії, її змушенні були згорнути. Наразі Всеукраїнський тур відновлюється саме з нашого нашого міста. Відкриття проєкту у Вінниці відбудеться незадовго до Дня пам’яті жертв Голодомору, який у цьому році відзначається 26 листопада.


Проєкт «МАРІЯ», визнаний Національним музеєм Голодомору-геноциду (Київ) як найвідоміша виставка про Голодомор 1932–33 років в Україні.

«Для мене було критично важливим уникнути монолітної мови та форми традиційних меморіалів, а натомість створити абстрактний простір, який би зіштовхував глядача із колективною пам’яттю про втрату. Сучасна війна проти України спирається на ті ж види зброї, які нормалізувалися під час та після Голодомору: дезінформація, заперечення та приховування. МАРІЯ — це метафора персонального та колективного страждання», — розповідає Леся Марущак.

В образі Марії втілена пам”ять мільйонів людей, її історія — це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор. В експозиції представлені архівні фотографії в авторській обробці з серій COUNTING, TRANSFIGURATION та ERASURE.

Даний проєкт демонструвався у дев’яти країнах, книга за його мотивами потрапила до шортлиста Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання The Guardian опублікувало фото з проєкту «МАРІЯ» в статті про найкращі знімки з Landskrona festival.

Проєкт «МАРІЯ» передбачає інтерактивну участь глядачів: вони зможуть написати свої історії та думки про Голодомор та залишити їх на спеціальній дошці у виставковому залі. Надалі Леся Марущак планує використати ці історії з усієї України у наступних мистецьких проєктах, присвячених геноциду. Художниця також закликає ділитися ними у соцмережах під хештегом #ProjectMaria.

Крім того, у межах виставкового проєкту у Вінниці започатковано співпрацю Лесі Марущак із вінницьким мистецьким об’єднанням MŌN. Результат колаборації буде представлений у вигляді перформансу на тему пам’яті, а саме її формотворчій функції у становленні національної ідентичності.

Експозиція проєкту у Вінниці триватиме з 24 листопада до 24 січня.

Всеукраїнський тур проєкту МАРІЯ здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців.

Довідка

Леся Марущак – мисткиня, творчість якої спирається на історичне дослідження пам’яті й ідентичності, й за допомогою чуттєвості та візуальності пробуджує глибинні емоційні відчуття. Серед інституцій, що мають її твори: Музей мистецтв Метрополітен, Європейський дім фотографії в Парижі, Бостонський Атенеум, Стенфордський університет, Колумбійський університет та Бібліотека Конгресу.

MŌN
Мистецьке об’єднання з Вінниці, яке утворюють три артисти: Гліб Зельгін, Ліна-Марія Шлапак та Катерина Прокопова. Проєкти MŌN створюються на взаємодії трьох методів комунікації (медіумів): слово, рух, візуальний образ. Улюблений та найбільш втілюваний вид проєктів – перформанс. Об’єднання створює свої проєкти у Вінниці, інтегруючи їх в міський простір.

КЦ «Галерея-ХХI», ВРЦСМ «Арт Шик»
Сьогодні «Галерея XXI» – це Культурний Центр з оригінальною концепцією і філософією – «Життя як мистецтво!». Засновник і автор концепції – Людмила Бушинська, директорка – Оксана Колесниченко. «Галерея XXI» це не просто місце для приємного шопінгу, зустрічей і відпочинку, а клубний, родинний, корпоративний заклад для людей з творчою душею, що йдуть в ногу з часом і ведуть здоровий спосіб життя.
Світовий Конґрес Українців — міжнародна координаційна надбудова українських громад діаспори, що єднає понад 20 мільйонів українців з більш ніж 60 країн світу та сприяє консолідації світового українства.

Коментарі у Facebook