“Ні насильству”. Міський центр соціальних служб інформує вінничан, як протидіяти домашньому насильству ВМР

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Вінничанам пропонували ознайомитися з інформацією:

  • що таке домашнє насильство;
  • якими можуть бути швидкі дії у випадку домашнього насильства;
  • що варто пам’ятати у випадку домашнього та/або гендерного зумовленого насильства;
  • як допомогти близькій людині, яка зазнає домашнього насильства;
  • що таке синдром провини вцілілого;
  • як допомогти собі у стресовій ситуації.

“Символічно, цю акцію ми вирішили провести біля “Червоної лавки” на проспекті Космонавтів. На ній десятьма мовами написано “Ні насильству”. Тут також є табличка з інформацією, куди можна звертатися, якщо ви потребуєте допомоги”, – говорить заступник директора міського центру соціальних служб Євген Козлов.


За його словами, до центру соціальних служб лише з початку цього року було здійснено 719 звернень, які стосувалися домашнього насильства. У 2021 році ця цифра була меншою – близько 500 за весь рік.

Насильство буває різним. І нинішнє законодавство розрізняє чотири його форми, пояснює старша інспекторка сектору протидії домашнього насильства, лейтенант поліції Ірина Черкашина.

“Багато людей може й не знати, що з ними вчиняють домашнє насильство. В Україні діє нове законодавство про протидію домашньому насильству. Зараз є чотири форми: психологічне, фізичне, економічне та сексуальне домашнє насильство. Все те, що стосується будь-якого приниження – це вже є психологічним насильством. І навіть якщо вас вдома ображають, це також є домашнє психологічне насильство”, – додає Ірина Черкашина.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів “гарячої лінії”: 093 900 15 60; 098 900 15 60.

Із 2020 року Вінниця є учасником проєкту UNFPA “Міста і громади вільні від домашнього насильства”. У його межах у громаді розбудовується система сервісів підтримки та допомоги тим, хто страждає від усіх проявів насильства.

Нагадаємо, кампанія “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” стартувала 25 листопада і триватиме до 10 грудня. Цьогорічна акція відбувається під гаслом “Чуйність переможе насильство”.

Коментарі у Facebook