Туман в голові Зеленського та профанство прем’єра. Про що йдеться у “плівках Гончарука?

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

У середу, 15 січня, на Youtube-каналі “Як обдурити президента” з’явилися 2 аудіозаписи, де прем’єр-міністр Олексій Гончарук на нараді з керівництвом Мінфіну і Національного банку обговорює, як пояснити президенту Володимиру Зеленському, чому курс зміцнюється, а економіка страждає. Згодом 16-го з’явилоЧи справжні ці записи, хто міг прослуховувати Гончарука і кому вигідно його збивати?

Про що говорять на записі?

На першому записі можна почути голоси Гончарука, першого заступника глави НБУ Катерини Рожкової і міністра фінансів Оксани Маркаровой. Протягом шестихвилинного запису Гончарук та його співрозмовники думають, як пояснити Зеленському, чому гривня зміцнилася, а бюджет і економіка від цього постраждали.

“У Зеленського є дуже примітивне, в цьому сенсі просте розуміння економічних процесів. Є платіжний баланс. Платіжний баланс сильно не виправився, а гривня сильно зміцнилася … Він шукає відповідь на це питання. У нього відповіді на це питання”, – заявив Гончарук на записі.

За словами Гончарука, у Зеленського є страхи, що облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) – це тема, на якій “заробляють Маркарова, Ротшильди і Петро Порошенко”.

Поки … не буде у президента в голові відповіді на питання, у нього буде порожнє місце там і до нього буде прилітати ця хрень на тему облігацій. А вона потрапляє в голову тільки тому, що у нього є туман на цю тему”, – заявив прем’єр. Себе ж Гончарук називає “профаном в економіці.


В описі до відео йдеться, що на зустрічі з Гончаруком крім Маркарової і Рожкової були присутні глава НБУ Яків Смолій та заступник голови ОПУ Юлія Ковалів.

Остання, до слова, написала в Facebook, що на плівках не її голос, а її самої на цій зустрічі не було. Слова Ковалів підтверджуються фотографіями прес-служб Кабміну і НБУ, які відзвітували про зустріч, що мала місце 16 грудня 2019 року. Саме цю дату на плівках озвучують учасники зустрічі. На фото можна побачити міністра розвитку економіки Тимофія Милованова, Смолія, його заступників Рожкову і Дмитра Сологуба, Маркарова, а також головного економіста Мінфіну Олександру Бетлій. Ковалів на фото немає.

Чому це важливо?

Першим написав про нікому невідомий Youtube-канал анонімний блогер “Темний лицар”. Сам канал був створений 15 січня. Потім цей інфопривід підхопили нардепи від Слуги народу Олександр Дубинський і Максим Бужанський. Зі ЗМІ мало не першим новину про це зробила Страна.ua.

За словами співрозмовника LIGA.net в керівництві фракції, саме Дубинський, Бужанський і ще з десяток нардепів, яких відносять до орбіти впливу олігарха Ігоря Коломойського, згадали про відео на засіданні фракції, яке розпочалося вчора о 19:00 (через пів години після публікації Темного лицаря). “Вони запропонували висловити недовіру Гончаруку і відправити його у відставку, проте більшість їх не підтримало”, – розповів депутат Слуги народу.

Спочатку Гончарук мав приїхати на засіданні фракції, щоб відзвітувати за підвищення зарплат міністрам та керівникам ряду підприємств. Зокрема, на фракцію прийшли глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв і генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. Прем’єр-міністр в результаті змінив свої плани і на зустрічі фракції його не було. Гончарука міг викликати до себе президент. Але в прес-службі Зеленського повідомили LIGA.net, що Гончарук був в ОПУ тільки вдень, а ввечері під час засіданні фракції президент був в посольстві Канади.

Учасники зустрічі синхронно вирішили не коментувати витік. У той же час співрозмовник LIGA.net в керівництві СН передбачає, що швидше за все за зливом варто Управління державної охорони. “УДО завжди всіх пише, особливо топ-чиновників, і часто потім продає ці записи”, – розповідає він. У свою чергу Управління держохорони заявило, що до зливу аудизаписей не має ніякого відношення.

У керівництві Слуги народу вважають, що за зливом і розкручуванням цієї теми в медіа варто Коломойський. “Саме його баскетбольна команда кричала на фракції голосніше за всіх. Саме його депутати розкручували плівки в своїх каналах. Саме його депутати критикують уряд і” Сороса “більше всіх”, – відзначило джерело видання.

Коментарі у Facebook