Вчора, 16 травня, у Малих Крушлинцях відбулася зустріч фермерів та представників Вінницької міської ради

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

На зустрічі обговорювали спільний шлях до розвитку органічного виробництва та можливості реалізації продукції з доданою вартістю.Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зазначив, що приєднані території повинні розвиватися та вдосконалюватися разом з Вінницею.

“Головна наша ідея – створення нових робочих місць, розвиток органічного виробництва та, нарешті, створення продукту з високою доданою вартістю. Можна вирощувати пшеницю. Але заразом з неї можна робити й борошно. А вже з борошна – хліб. Це елементарний приклад “з лану – до столу”. І це можливо реалізувати завдяки нашому потенціалу!” – переконаний Андрій Очеретний.


Для того, щоб підтримати вінницьких аграріїв, фахівці департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради напрацювали цілий ряд інструментів:

– компенсація витрат роботодавців на ЄСВ за новостворені робочі місця;

– часткова компенсація вартості користування кредитними коштами;

– часткова компенсація витрат на придбання автономних джерел живлення суб’єктам мікропідприємництва;

– залучення кредитних коштів в МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» тощо.

Детальніше про це розповів директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов:

“В структурі нашого департаменту створено спеціальне управління розвитку сільських територій. Основним результатом роботи є затверджена на сесії міськради Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. Зараз ми працюємо на сільських територіях з фермерами та агровиробниками, інформуємо про можливості для розвитку та масштабування їх діяльності, а також говоримо про різні помічні інструменти, які може надати міська рада тим, хто працює в селі. Ключові – це компенсації по залученим відсоткам, за новостворені робочі місця, а також компенсації за придбання автономних джерел живлення. Програмою АПК передбачена фінансова допомога пасічникам за утримання бджолосімей, компенсація виробникам за послуги дорадництва – це актуальний напрямок, адже не всі фермери ще мають навички для ефективного господарювання на землі, кошти на виготовлення землевпорядної документації по водних об’єктах. Тому в рамках нашої діяльності ми також залучаємо науковців та спеціалістів з Інституту кормів, які будуть в ролі дорадників”, – розповів Максим Мартьянов.

Староста Стадницького старостинського округу Юлія Давидюк розповіла, що в окрузі сумарно налічено понад 20 великих аграрних та малих фермерських підприємств. Найбільше тут засівають пшениці, кукурудзи, сої, соняшнику та ріпаку. Є також підприємець, що займається овочівництвом.

“Крім того ми маємо особисті селянські господарства, де мешканці нашого округу вирощують овочі. Але, на жаль, не можуть її реалізувати у повній мірі. З моменту створення управління розвитку сільських територій на базі Вінницької міської ради, з’явилася можливість співпраці людей з приєднаних територій та міської влади. Це дуже важливий аспект, адже аграрії офіційно працюють та сплачують податки і потребують підтримки з боку влади”, – розповіла Юлія Давидюк.

І справді, радник Вінницького міського голови Олександр Закорченний зауважив, що найбільша цільова аудиторія Програми – саме особисті селянські господарства, яких налічено на території ВМТГ майже 9,5 тисяч. Тож з боку міської влади підтримка цих людей, які фактично обробляють близько 3 га землі допоможе їм вийти на нові ринки збуту та заразом наповнить місто якісною продукцією місцевого виробництва.

Нагадаємо, подібний ознайомчий захід відбувся у квітні в Писарівці, де зібралися суб’єкти господарювання аграрного сектору з Вінницько-Хутірського округу.

Коментарі у Facebook