Сергій Моргунов зустрівся з ексдепутаткою Європарламенту: обговорили впровадження Зеленого курсу та стале сільське господарств

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 16 серпня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зустрівся із ексдепутаткою Європейського парламенту, німецькою політикинею від партії Зелених Ребеккою Гармс. Вони обговорили підтримку впровадження Зеленого курсу у нашій громаді, а також можливі напрямки розвитку сільського господарства ВМТГ.

Приїхати до Вінниці – було особистою ініціативою німкені. Вона є фахівчинею у галузі зеленої енергетики, співголовою партії Зелених. У березні цього року, під час візиту вінницької делегації до Нижньої Саксонії, Ребекка ділилася досвідом щодо зеленої енергетики, а також виробництва органічної продукції.


“З початку повномасштабного вторгнення я співпрацюю з Україною на тему сільського господарства. Позаяк я чимало працювала на рівні Євросоюзу, я також вважаю, що сільське господарство – це важливо для вступу України у Європейський союз. Розвивати аграрний сектор варто згідно з вимогами ЄС. Тому важливо мати прямі контакти на місцях. Німці також мають певний досвід, тому разом ми могли б зосередитися на навчанні, обміні досвідом та співпраці”, – говорить Ребекка Гармс.

Інтеграція до Європейського союзу більшою мірою залежить від розвитку аграрного сектору, вважає Ребекка Гармс. Також важливим буде екологічний напрямок. Серед міст України – Вінниця є першим, яке задекларувало своє приєднання до цілей Європейського зеленого курсу.

“Ми розуміємо, наскільки важливими є питання екології, в тому числі – для нашої Європейської інтеграції. Тож наприкінці 2022 року, в рамках Зеленого курсу – взяли на себе зобов’язання з досягнення зеленого переходу та кліматичної нейтральності. Ключові напрямки реалізації Зеленого курсу Вінниці, які наразі мають можливість розвитку в умовах війни, – це стратегічні документи, енергоефективність, транспорт, збереження біорізноманіття та просвітництво”, – говорить Сергій Моргунов.

Ще одна тема для розмови під час зустрічі – аграрний сектор. З реформою децентралізації та укрупнення районів – Вінницька міська територіальна громада збільшилася майже вдвічі. Тепер до її територій входять також села. Для підтримки фермерства у грудні 2022 року було затверджено та прийнято Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 рр.

“Вінниччина – один із лідерів за обсягами виробництва сільгосппродукції. У грудні минулого року ми ухвалили програму підтримки агробізнесу. І маємо на меті розвивати цей напрям. Цікавим аспектом тут буде розвиток органічного виробництва. Ця ідея є досить популярною в Європі. Тож нашим підприємцям буде корисно отримати новий досвід і надалі – впроваджувати нові практики. Це також дуже важливо для майбутнього членства України у Євросоюзі”, – додам міський голова.

За його словами, підтримувати увагу іноземців до війни в Україні, показувати їм наші можливості та цінності, зокрема, в екологічному та аграрному секторі – одне із завдань тилових міст.

Коментарі у Facebook