«Шлях має тривати»: у рамках європейського гранту досліджують гастрономічну спадщину Camino Podolico

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Команда Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) спільно з фахівцями провела експедицію з дослідження нематеріальної (зокрема, гастрономічної) спадщини культурного маршруту, а також провела воркшопи у 10 громадах Вінницької і Хмельницької областей.

В рамках проєкту «Шлях має тривати», який отримав грантове фінансування Днів Європейської спадщини, за підтримки Ради Європи і Європейської Комісії (http://surl.li/laofx) проходять заходи з відновлення культурно-пізнавального та паломницького маршруту з Вінниці до Кам’янця-Подільського Camino Podolico, його дослідження і популяризації завдяки гастрономічній складовій.


Загалом експедиція охопила по п’ять громад Вінницької і Хмельницької областей: Гнівань, Браїлів, Жмеринку, Северинівку, Бар, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці і Кам”янець-Подільський. У кожній з них відбулася зустріч з місцевими координаторами, дослідження гастроспадщини, майстер-класи з приготування подільських страв від носіїв автентичної локальної кухні, а також фото- і відеофіксація для промоційних матеріалів. Наразі розпочалася розробка гастрономічного каталогу Camino Podolico, який випустять і презентують в різних містах України вже наступного місяця.

«Camino Podolico пролягає довжиною понад 250 кілометрів багатими на спадщину населеними пунктами Поділля. Особливе місце в цьому займає гастрономія, що ми й хотіли підкреслити нашим проєктом. Під час поїздок в громади наша команда зібрала інформацію від носіїв рецептів і зафільмувала процес приготування страв подільської кухні. Таким чином у гастрокаталог Camino Podolico увійде щонайменше 25 традиційних рецептів українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики з шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому ребрі часів Королеви Бони у Барській громаді чи, скажімо, рагу з кислими огірками у Браїлові та багато інших цікавих страв локальної кухні», – розповіла начальниця відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста та туризму Світлана Циганкова.

Крім цього, партнери з «Центру стратегічного розвитку територій» провели 10 практичних воркшопів для започаткування Днів європейської спадщини у громадах. Учасникам пропонували розробити ідеї майстер-класів, екскурсій, презентацій чи будь-яких інших подій, через які вони могли би презентувати живу спадщину своїх сіл та містечок. Також було зібрано інформацію з наявної нематеріальної спадщини, що має зберігатися та передаватися для наступних поколінь.

«У зв”язку з агресією проти України ми відклали офіційний сезон Подільського шляху Святого Якова на невизначений термін. Але велика кількість мандрівників продовжують писати нам і просити про відновлення паломництва. У громадах також є велике зацікавлення в розвитку маршруту, що ми побачили під час цієї експедиції. Тож для того, щоб зберегти потенціал і дати можливість громадам розвиватися, працювати над збереженням своєї спадщини, ми продовжуємо роботу над проєктом попри усі виклики сьогодення. У червні цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. І наступного року, коли Подільський шлях святого Якова отримає сертифікацію та увійде до європейської мережі маршрутів до Сантьяго-де-Компостела, ми сподіваємося на його відновлення зусиллями усіх долучених громад», – зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Коментарі у Facebook