У Вінниці відкрили артпростір “Етно Чари”

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
У самому серці Міста ідей в суботу, 28 жовтня, відкрився артпростір «Етно Чари» –місце для спілкування, творчості, збереження існуючих і створення нових традицій Подільської кераміки, а також для арттерапії захисників і захисниць. Його засновниця, відома майстриня із 20-річним досвідом Вікторія Ніколаєва, запросила на гостини гончарів із різних куточків Вінниччини, а також тих людей, які допомагали зі створенням простору.

Серед гостей, які завітали на відкриття артпростору, був і заступник міського голови Андрій Очеретний. Він зауважив, що нематеріальна спадщина Поділля, яка є елементом ідентичності вінничан та мешканців інших громад, вже довела свою дієвість в культурній дипломатії нашого регіону, зокрема на ювілейній виставці в Діжоні у 2021 році.


«Ми раді, що на мапі Вінниці з’явився новий цікавий об’єкт для туристів і мешканців громади, який доводить – нашу націю не переможе жоден підступний ворог, – зауважив заступник міського голови. – Такий простір дає можливість різним поколінням об’єднуватися і рухатися далі. Я пам’ятаю, як його ініціатори – Вікторія Ніколаєва і Юрій Таранюк – починали цей важкий тернистий шлях до втілення мрії, і дуже приємно, що ми пройшли його спільно попри виклики війни. Ми переконані, що тут може відбутися багато корисних і незабутніх подій. Серед них – і святкування нашої перемоги. Щоб ми мали такий мир, який забезпечить нам щасливе майбутнє».

Ідея створення такого простору була давньою мрією Вікторії, а відкритись він мав ще навесні 2022 року. Тоді, як і для більшості українців, війна перекреслила усі плани. «Можливо, то і на краще, – говорить господиня, – адже за останній рік прийшло додаткове осмислення цього проєкту».

Гончарна майстерня відкрита для дорослих та дітей, професіоналів і любителів. Тут на індивідуальних та групових майстер-класах навчатимуть працювати на гончарному крузі та створювати неповторні вироби з глини. Крім того, чоловік засновниці «Етно Чарів» Юрій Таранюк нині служить у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, і Вікторія упевнена, що захисникам і захисницям, які повертаються у мирне життя з полону чи війни, вкрай потрібні позитивні емоції й спілкування з іншими.

А ще вона прагне популяризувати саме Поділля, щоб кераміка цього регіону стала таким же впізнаваним брендом в Україні та світі, як косівська чи опішнянська. Артпростір – це не лише майстерня для проведення занять. На першому поверсі також розташована кав’ярня, де, насолоджуючись чаєм чи кавою зі смаколиками, вінничани та гості міста зможуть спостерігати за магією створення виробів на гончарному колі.

«В Україні мало місць, де керамісти можуть презентувати себе та свої роботи, в “Етно Чарах” ми прагнули створити ці умови. Тут є можливість навчатися, розвиватися та вдосконалювати своє ремесло. Тому ми ставимо за мету відновлювати, осучаснювати та розвивати український бренд, не втрачаючи зв’язок з автентичною, вишуканою українською керамікою», – каже Вікторія.

Із кав’ярні є вихід на літню терасу, де за задумом господині у теплу пору можна буде проводити творчі вечори вінницьких виконавців. А при вході з іншого боку розміщена сувенірна крамниця, де презентують вироби винятково подільських майстрів. Другий поверх працюватиме як виставкова зала та місце для різних подій (як бізнесу, так і громадського сектору). Будівля повністю відповідає вимогам інклюзії – обладнані пандуси, жодних порогів всередині приміщення, є спеціальний ліфт та вбиральні, облаштовані для потреб людей з інвалідністю.

Дякуючи усім тим людям, завдяки яким ідея артпростору «Етно Чари» стала реальністю, Вікторія в першу чергу згадала чоловіка, який також приїхав її підтримати із цією знаковою подією. До повномасштабного вторгнення Юрій Таранюк займався великим бізнесом, пов’язаним з енергоефективними технологіями. Завдяки цьому у родини була фінансова можливість реалізувати цей культурно-мистецький проєкт.

З 1 листопада простір «Етно Чари» відкритий для всіх охочих щодня з 10:00 до 20:00 (вул. Магістратська, 52). Організація майстер-класів проводитиметься за попереднім записом, тел. +380(67)143 70 40.

Коментарі у Facebook