Делегація з Франції та Німеччини: побратимство Вінниці і Нансі та тристороння угода про співпрацю між Вінницею, Нансі та Карлсруе

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 10 травня, до Вінниці прибули делегації з Франції та Німеччини з робочим візитом. Ці делегації очолили мер Нансі Матьє Кляйн та мер Карлсруе Франк Ментруп. Під час візиту вони відвідали Вінницький ліцей №1, де зустрілися з учнями, що брали участь у проєкті, реалізованому між містами-побратимами Вінниці.

Під час освітньої конференції школярі продемонстрували європейцям свій рівень знань іноземних мов, розповіли про враження від візитів в міста-побратими, обговорили можливість нових візитів вінницьких освітян та обмінялись подарунками.

На початку зустрічі школярі підготували відеоролики, наповнені яскравими емоціями від перебування в Німеччині та Франції. Згодом ліцеїсти мали можливість запитати у мера французького міста Нансі Матьє Кляйна та мера німецького міста Карлсруе Франка Ментрупа про те, чи подобається їм Вінниця та Україна.

Очільники міст не забарились з відповідями та зауважили, що приємно вражені українською культурою та гостинністю. «Ви сильні та справедливі. Те, як українці борються за свободу і незалежність, надихає», – зауважив Матьє Кляйн.

Також мер Нансі висловив сподівання, що Україна незабаром переможе, і французькі діти зможуть завітати у Вінницю, адже важливо, щоб українські діти разом з дітьми Німеччини та Франції теж активно розвивались.

Спілкуючись з учнями, і французька, і німецька сторона повідомили, що очікують побачити в гостях у своїх громадах юних вінничан знову.

«Ми впевнені, що новий візит стане незабутньою пригодою для школярів Вінницької громади і відкриє їм світ нових можливостей, вражень та знань», – зауважив Матьє Кляйн.

Під час зустрічі міжнародні партнери пригадали, як виникла ідея підписати угоду з Вінницею. «Під час повномасштабної агресії росії проти України ми вирішили знайти українське місто, яке б змогли підтримати в такий нелегкий час. Ми обрали декілька українських міст і почали аналізувати їхні перспективи. Важливим чинником відбору стала порада від нашої колеги, яка певний час проживала у Вінниці та гарно висловлювалась про місто», – сказав Франк Ментруп.

Зі свого боку заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович пригадала, що саме завдяки пропозиції Франка Ментрупа створити тристоронню співпрацю з Нансі тепер громада має таку вдалу співпрацю та систематичну підтримку.

Також вона подякувала міжнародним партнерам за теплий прийом вінницьких дітей, адже завдяки візитам у Нансі та Карлсруе школярі отримали чимало позитивних емоцій. Відвідали відомі місця, відпочили, знайшли нових друзів та змогли психологічно розвантажитись.

Нагадаємо, у грудні 2023 року у Франції міський голова Вінниці Сергій Моргунов разом із мером французького міста Нансі Матьє Кляйном та мером німецького міста Карлсруе Франком Ментрупом підписали угоду про тристоронню співпрацю. Усі три міста між собою поєднані побратимськими відносинами. Співпрацювати планують у галузях охорони здоров’я, освіти, урбаністики, економіки та екології.

Також у Вінниці ратифікували угоду про побратимство Вінниці і Нансі та Тристоронню угоду Карлсруе-Нансі-Вінниця

На початку засідання міський голова Сергій Моргунов закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять всіх загиблих у російсько-українській війні, а також двох полеглих вінничан, з якими громада прощається саме сьогодні. Це 21-річний Назарій Гринцевич, який пішов на фронт у 18 років, був наймолодшим захисником «Азовсталі», перебував у полоні, та Олег Остапенко, працівник департаменту соціальної політики ВМР.

Засідання позачергової сесії продовжилось гімнами трьох країн: України, Франції та Німеччини.

У своєму вступному слові Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив: «Сьогодні у Вінниці відбувається історична подія для трьох європейських громад. Ми ратифікуємо Угоду про побратимство між Вінницею і Нансі та Тристоронню угоду між містами-побратимами Карлсруе, Нансі, Вінницею. Символічно, що ця подія відбувається саме у травні, коли Україна, як і вся світова спільнота, відзначає День Європи. Близько 20 років ми, як територіальна громада, дотримуємося європейського вектора розвитку. Яскравим свідченням цього стало щорічне святкування Дня Європи з 2007 року. І це свято для вінничан було таким же масштабним, як і День міста, на яке приходили сотні тисяч людей: вінничан і гостей міста. Сьогодні Україну і Європу єднають не тільки географія і кольори наших прапорів, нас єднають спільні цінності, прагнення до демократії, свободи та верховенства права».

Сергій Моргунов також сказав, що українці вже протягом 11 років відстоюють свою незалежність, сплачуючи за неї надзвичайно дорогу ціну. «Проте наш народ залишається непохитним. Наші герої – це щит безпеки для всієї Європи. І ми твердо стоїмо на своєму, бо Європа – наш спільний дім, який ми захищаємо разом», – зауважив міський голова Вінниці.

Він також додав, наскільки важливою та цінною була і залишається допомога Європи, зокрема громад Карлсруе та Нансі, для України у воєнний час. Підтвердженням співпраці слугує нагорода «Сила партнерства», яку Вінниця та Карлсруе отримали під час саміту мерів у Кишиневі. Міський голова згадав і про перші результати співпраці Вінниці з містами Нансі та Карлсруе у сфері охорони здоров’я, протезування і реабілітації, урбаністики, екології, освіти.

З вітальним словом виступив і мер французького міста Нансі Матьє Кляйн.

«Це велике задоволення і велика честь знову завітати до Вінниці. Вдячний меру Карлсруе, завдяки якому стала можлива наша угода про побратимство з Вінницею, адже саме він став її ініціатором, – сказав Матьє Кляйн. – Франція і Німеччина – дві країни, які є засновницями Європейського Союзу. Саме тому ці дві держави зараз підтримують Україну і шанують той факт, що вона є на захисті також і наших країн. Рада міста Нансі проголосувала за ратифікацію угоду про партнерство між нашими містами у грудні минулого року. І ми можемо пишатися тим, як за такий короткий період ми змогли втілити багато спільних проєктів: стажування молоді, очищення води, співробітництво університетів. Особливо важливим для нас є співпраця щодо лікування ветеранів, протезування та ортезування. Хотів би виразити підтримку Україні від Європи».

Слова мера Нансі підтвердив його колега, очільник міста Карлсруе Франк Ментруп.

«Через рік після свого попереднього візиту я радий бути у Вінниці знову. Минулого року ми ратифікували партнерство і я хочу подякувати вам від імені всіх наших містян за цю можливість. І цього разу ми можемо укласти вже тристороннє партнерство. Наступного року ми відзначаємо 70-річчя успішного партнерства між Карлсруе та Нансі. Вважаю, що політика співробітництва має здійснюватися не лише на рівні націй, але й на рівні громад. Немає сильної держави і сильної демократії без сильних міст і мешканців. Ми прагнемо залишатися солідарними та підтримувати один одного і надалі», – зазначив Франк Ментруп.

Про важливість європейських цінностей, а також партнерства між містами та країнами зауважили Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Гаель Весьєр та заступник Посла Німеччини в Україні Тім Пранге. Вони також засвідчили свою підтримку Україні у непростий час боротьби з агресором.

Після цього мери міст Вінниці та Нансі урочисто ратифікували угоду про побратимство. Згодом до них долучився і мер Карлсруе, щоб засвідчити Тристоронню угоду Карлсруе-Нансі-Вінниця.

«Угода про побратимство є знаком справжньої солідарності та взаємної підтримки. Наші міста прагнуть розробляти конкретні стійкі проєкти на теми: демократія участі, екологічні трансформації, здоров’я, культура, освіта, спорт, університети, інновації, економіка та міжнародна солідарність», – йдеться у тексті Угоди про побратимство з Нансі. У Тристоронній угоді до цих напрямів співпраці додаються також урбаністика, партисипація, соціальний розвиток, економічна стійкість громад, підприємництво.

Наостанок очільники міст-побратимів спільно з директоркою з розвитку мережі Вінницького регіону АТ «Укрпошта» Оксаною Шабановою погасили символічну марку з серії «Побратими», яка присвячена дружнім для Вінниці містам. На марці зображено серце, що тримають долоні, забарвлені у стяги Франції та України, а також архітектурні символи Вінниці та Нансі.

Марка, яку презентували, має назву «Ніхто не чіпатиме мене безкарно!». Ця фраза є девізом міста Нансі. Гасло також яскраво характеризує й український народ, його героїчний дух, рішучість і непохитність в прагненні захистити рідну землю від рашистської навали.

«Наша співпраця продовжується, і цей візит свідчить про готовність європейських колег та друзів підтримувати вінничан та допомагати нашій громаді на шляху до євроінтеграції», – зазначив Сергій Моргунов.

Джерела: ВМР та Телеграм-канал ВМР

Коментарі у Facebook