Андрій Рева про мінімалку, субсидії,  пенсії та настрої в новому уряді через бюджет 2020

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

– Які завдання у соціальній сфері ставив перед урядом президент Володимир Зеленський?

– Що команда планувала зробити з субсидіями?

– Чи закладені ці ідеї у бюджет наступного року?

Проект бюджету 2020

Мінімальна заробітна плата

Проект бюджетну на 2020-й  вже є на сайті Верховної Ради України, і з ним вже можна ознайомитися. Андрій Рева говорить, що вже вивчив його і має свою думку стосовно його статей. Оскільки проект бюджету традиційно презентують у вересні, то, він розробляється в період всього року, відповідно, певні його положення і статті мали б бути пропрацьовані також і минулим урядом. Але екс-міністр соціальної політики говорить, що не мав змоги долучитися до роботи над проектом бюджету.


– Я вже сказав, виступаючи на одному з каналів, що це перший бюджет в історії України, який пишеться одноосібно Міністерством фінансів без будь-якої взаємодії з іншими міністерствами, зокрема, соціальної політики. Всі наші ідеї були прямо проігноровані, і коли вносилися резолюція на три роки, вона була знята з порядку денного Кабінету Міністрів і не дійшла у Верховну Раду саме тому, що ми не погодили основні соціальні показники, які Міністерство фінансів пропонувало розглянути у Верховній Раді.

Головне – це мінімальна заробітна плата. Це не тільки важливий соціальний параметр, який визначає рівень оплати праці найменш кваліфікованих людей, які працюють, це ще й важливий елемент детінізації економіки. Тому що під цей соціальний стандарт намагаються сховатися «тіньовики». І підвищення мінімальної заробітної плати було одним з елементів боротьби з тіньовою заробітною платою. Що я маю на увазі? 80 тисяч керівників приватних підприємств в Україні показують зарплату керівника підприємства і його головного бухгалтера на рівні мінімальної. Але їздять на дорогих автівках, літають на курорти, ні в чому собі не відмовляють. Решта грошей – в конвертах, а сплата податків йде з мінімальної зарплати. Логіка в підвищенні мінімальної заробітної плати – змусити їх заплатити в бюджет те, що вони ховають, виплачуючи мінімальну заробітну плату в конвертах. І темпи зростання мінімальної заробітної плати мають бути адекватними. Проте нам сьогодні пропонують в бюджеті збільшення мінімальної заробітної плати аж на 500 гривень до 4723 грн. Це при тому, що колишній прем’єр-міністр вимагав від Міністерства фінансів підвищення до рівня – не менше, як до 5500 тисяч гривень. Такий параметр у 4723 тисячі гривень не дозволяє зменшити дефіцит Пенсійного фонду, не дозволяє підвищуватися доходам місцевих бюджетів і не дозволяє говорити про серйозну боротьбу з тіньовою економікою. Це той параметр, який консервує нинішню незадовільну соціальну ситуацію, і навіть не намагається її змінити. Тому що по проекту резолюції на три роки пропозиція Міністерства соціальної політики полягало в тому, що зростання буде наступним: 5500 гривень у 2020-му році, 6400 тисяч гривень – у 2021-му році, і понад 7500 тисяч гривень. Це була наша позиція. Тому що з цим параметром пов’язана і мінімальна пенсія в Україні. Мінімальна пенсія в нас виходить 40% від мінімальної зарплати. Якщо ви стримуєте зростання мінімальної зарплати, ви фактично караєте цих людей».

Зовнішні борги

«Що мене найбільше обурило в цьому бюджеті? В ньому є тільки одна стаття видатків, яка забезпечена на 100% — це виплата боргів. Оце святе. Виплата боргів запланована в повному обсязі, вона не потребуватиме будь-яких змін до бюджету: 350 мільярдів запозичено, на виплату – 438 мільярдів. Це Міністерство фінансів вбачає як свій головний пріоритет».

Оборона

«Нове Міністерство оборони видало потребу тільки для Збройних сил України 212 мільярдів гривень. Весь бюджет на національну безпеку і оборону передбачений у сумі 249 мільярдів гривень. Тобто поліція, Національна гвардія, прикордонники, СБУ – на що будуть існувати?»

Освіта

«Ми прийняли постанову про підвищення заробітної плати освітянам,  на що треба було запланувати в державному бюджеті «страшні» гроші – 15 мільйонів гривень. Я зараз дивлюся проект бюджету – збільшена субвенція місцевим бюджетам на 7 мільярдів. Тобто в Міністерстві фінансів не знайшлося 8 мільярдів, щоб вчителям підвищили заробітну плату, і зараз вони будуть розповідати, що потрібно скоротити видатки на освіту».

Субсидії

«Якщо не будуть чіпати той механізм субсидій, який ми розробили, то я не бачу жодних проблем у призначенні субсидій і проходженні опалювального періоду 2019-20-го років».

55 тисяч субсидій призначать у Маріуполі у цей опалювальний сезон. Тим, у кого немає боргів за комуналку, субсидії подовжують  автоматично. Втім, багатьом субсидіантам треба повторно звертатись до управлінь соціального захисту. Як це відбувається, пропонуємо дізнатися з матеріалу Ганни Прокопенко.

Крім того, ми підготували матеріал, де зібрали обіцянки нової влади з приводу реформ, які очікуються в соціальному секторі. Безкоштовна комуналка для пенсіонерів віком понад 70 років, збільшення на мільйон кількості отримувачів субсидій та реформа системи соціальної допомоги. Це ініціативи, які висували в різний час президент Володимир Зеленський та його команда. Висловлювання президента та урядовців зібрав Григорій Пирлік.

Пенсії

Андрій Рева вважає, що впровадження з часом так званої «другої пенсії», є недоцільним, і впевнений, що в держави є механізми, щоб підвищити пенсію вже зараз і продовжувати це робити регулярно.

«11,5 мільйонів пенсіонерів не можуть чекати двадцять років, поки їм дадуть другу пенсію, тим більше, що вони на цю другу пенсію абсолютно ніяк претендувати не можуть, бо вони вже не працюють. Зараз варто говорити, як ми сьогодні підвищимо пенсію нашим пенсіонерам. В цьому році Пенсійному фонду з державного бюджету передається 175 мільярдів гривень при нинішньому рівні пенсій.  Їх потрібно буде індексувати з березня. В бюджеті закладено 172 мільйони, тобто менше, ніж в цьому році. Так, можна знижувати видатки з бюджету, але підніміть мінімалку, дайте можливість отримати ресурс для того, щоб можна було індексувати пенсії пенсіонерам. Підніміть зарплату бюджетникам, але ви й цього не робите. Тобто ви закладаєте бомбу під Пенсійний фонд»

Галина Третякова, голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розказала про найперші кроки, які будуть впроваджені у соціальній політиці України.

– Ми хочемо продекларувати чесний прожитковий мінімум. Той, який є зараз,  розрахований так, що у своїй складовій має до 50-60% тільки їжу. В світовій практиці їжа займає при розрахунках прожиткових мінімумів третину. Таким чином, коли ми декларуємо в прожитковому мінімумі оцю суму, то ми нечесно розмовляємо з населенням. Ми хочемо розпочати чесну розмову і сказати, що чесний прожитковий мінімум ми сьогодні забезпечити не можемо, а його забезпечення на чесному рівні може відбуватися одразу, як тільки буде зростати економіка.

– Тому ми думаємо категоріями повернення податків, тобто прибирання оцієї регресивної системи оподаткування.

– Далі ми думаємо категоріями розвитку економіки, в тому числі, і прийняттям трудового кодексу, який би допомагав роботодавцю відкрити до мільйона робочих місць за наступні п’ять років.

– Ми хочемо у податковому кодексі для роботодавця зробити звільнення під нарахування ЄСВ і від податку на доходи фізичних осіб, так званих додаткових благ, які роботодавець має сплачувати робітникам, крім  заробітної плати. Бо зазвичай на радянський манер рахували тільки заробітну плату, а роботодавець купує найману силу не тільки за заробітну плату.

Висновки реформаторів

«Завдання соціальної політики – це боротьба з бідністю. А боротьба з бідністю включає в себе головну функцію – це підвищення доходів населення. Яким чином? Це підвищення загальної заробітної плати як основного доходу працюючих, і друге – це підвищення соціальних виплат, в першу чергу, пенсій. Тобто зарплата і пенсія мають бути в центрі уваги соціальної політики.

Зарплату у Мінсоцполітики забрали, і вона тепер не буде впливати жодним чином на дохідну частину Пенсійного фонду. Тому я не виключаю, що і Пенсійний фонд заберуть в Мінсоцполітики. Тому, як на мене, воно просто зникає, і це велика проблема».

Джерело: http://haa.su/Rwq/

Коментарі у Facebook