Департамент відновлення та розвитку міськради презентував Довідник безбар’єрності

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Що таке безбар’єрність, як правильно називати людей різного віку, статусу, раси тощо і як пояснити усе це дитині. Відповіді на ці та інші питання можна знайти у Довіднику безбар’єрності, який презентував департамент відновлення та розвитку Вінницької міської ради.

Як розповідає директорка департаменту Ольга Ремешевська, цей довідник став продовженням руху Вінницької громади в напрямі розвитку безбар’єрного середовища.

«В червні місто затвердило Програму розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на 2024-2027 роки. Її основні цілі охоплюють створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних прав та можливостей кожній людині реалізовувати свої потреби та отримувати послуги на рівні з іншими. Зараз, в межах цієї програми, ми розробили корисний інформаційний матеріал, який дає змогу людям правильно, в контексті безбар’єрності, реагувати на ті чи інші ситуації, толерувати своє ставлення до різних груп людей, вчити відповідної поведінці та коректної риторики своїх дітей. Мова, те, як ми відгукуємось і звертаємось до людей різного статусу та груп, може відігравати досить важливу роль в спілкуванні, створювати ту чи іншу упередженість, демонструвати стереотипне ставлення. Тому в довіднику зібрані найбільш актуальні приклади, які допоможуть нам усім кращій комунікації один з одним. Переконана, довідник стане в пригоді як у повсякденному житті, так і допоможе в роботі журналістам, чиновникам, працівникам різних сфер. Принцип, що ми усі різні, але ми усі рівні у своїх правах та можливостях, має стати суспільною нормою. Тому ми продовжуємо працювати в цьому напрямі», – зазначає очільниця департаменту.

За її словами, Довідник розроблений за ініціативи Олени Зеленської «Без бар’єрів» https://bf.in.ua/

В довіднику в доступній формі представлені найбільш актуальні приклади безбар’єрної мови. Наприклад, замість «безхатько», правильно казати «бездомна людина», замість «біженець» – «внутрішньопереміщена особа», а «люди у віці» краще замінити на «люди старшого віку». «Інвалідний візок» коректно назвати «крісло колісне», а замість слова «інвалід» потрібно вживати «людина з інвалідністю».

«Також, що особливо актуально у нинішній час, довідник вчить взаємодіяти з людьми з досвідом війни, навчає коректної культури поведінки при гострій реакції людини на стрес, допомагає правильно підтримати тих, хто потребує допомоги», – додає Ольга Ремешевська.

Ознайомитися з повною версією Довідника можна нижче.

Довідник безбар’єрності

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook