6 вересня відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Вінницькою міською радою та громадською організацією «Українська асоціація виробників, інструкторів та операторів “Центр БпЛА.УА “КРУК””»

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

6 вересня відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Вінницькою міською радою та громадською організацією «Українська асоціація виробників, інструкторів та операторів “Центр БпЛА.УА “КРУК””». З боку міської ради документ затвердив підписом Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ми усвідомлюємо виклики у питанні професійного перепрофілювання ветеранів, які повертаються з війни. У цьому напрямі багато працюють представники ветеранських просторів, яких у Вінниці три: один муніципальний і два на громадських засадах. У єдиному муніципальному реєстрі нараховується майже 10 тисяч ветеранів. Розуміємо, що надалі їх буде набагато більше, серед них будуть і люди з травмами. Тож питання їхнього працевлаштування, адаптації, інклюзії та доступності дуже актуальне. Але найголовніше – давати людям комфортні механізми щодо можливості пошуку себе у цивільному житті, в тому числі через роботу і навчання. Наприклад, ми на минулій сесії ухвалили програму ваучерної підтримки для відкриття малого бізнесу для ветеранів. Багато роблять наші громадські організації, крім того, ми активно працюємо з організаціями щодо перепрофілювання жінок. Але, я вважаю, саме ця ініціатива та те, чим ви займаєтеся, досить актуальне і ми будемо максимально сприяти вашій роботі», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Крім того, Сергій Моргунов розповів, що у Вінниці успішно працюють помічники ветеранів. Це важливо і в контексті працевлаштування тих, хто повернувся з війни, і для підтримки військових та їхніх рідних, які звертаються за консультаціями до спеціалістів. Очільник громади відзначив, що це заслуга, зокрема, департаменту соціальної політики ВМР на чолі з Валентиною Войтковою.

Центр «Крук» був заснований у квітні 2022 року як реакція на потребу підготовки операторів БпЛА Силам Оборони для протидії російській агресії. З вересня 2023 року Центр розробляє і розвиває ветеранську платформу «Курс», що поєднує в собі функції навчання та працевлаштування і призначена для захисників та членів їх родин. Цей майданчик слугує місцем пошуку кадрів для компаній і бізнесів, що зацікавлені в працевлаштуванні ветеранів.

«Наша організація є одним з основних центрів в Україні з підготовки операторів БПЛА. Наразі у нас більш як 5 тисяч випускників. Частково ми проводимо навчання онлайн. Маючи досвід в цьому, ми вирішили створити ветеранський проєкт, який буде поєднувати навчання і працевлаштування. Зазвичай коли людина проходить якийсь курс, то отримує сертифікат і самостійно іде шукати роботу. Цей момент досить стресовий і часто незрозумілим. Саме на цьому ми зробили ключовий акцент і створюємо курси разом з роботодавцями, після яких ветерана приймають на роботу», – зазначив Микита Гавриленко, директор з розвитку Центру «Крук», керівник проєкту «Платформа “Курс”».

За словами Микити Гавриленко, платформа спеціалізується на робітничих спеціальностях. Наразі вже доступні курси за напрямами: агропромисловість (зберігання зерна та виготовлення олії); фармація (гранулювання, машиніст розфасувально-пакувальних машин, працівники сервісної служби, будівництво (менеджер з продажів, адміністратор продажів, арматурник, бетоняр, формувальник залізобетонних виробів), охорона (оператор БпЛА) та курс з формування м’яких навичок та підготовки до співбесід. Після проходження курсу і тесту роботодавець зв’язується з ветераном та домовляється про влаштування на роботу.

«Ми вже маємо працевлаштованих ветеранів. Наприклад, в Укрзалізниці, з якою ми співпрацюємо та готуємо до роботи ветеранів з числа самої компанії. Маємо й багато інших партнерів та постійно розширюємо цей перелік», – зауважив Микита Гавриленко.

За підсумками розмови сторони підписали меморандум про співпрацю та обговорили перспективи подальшого просування проєкту та залучення до нього роботодавців і ветеранів.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook