Губернатор Скальський – це кандидатура Гройсмана? То чому Коровія змінюють? – запитують у коридорах влади

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Більше того, називають суму, яка тепер ходить, за чутками, за призначення на цю посаду — від 1млн дол. до 3-х і більше, в залежності від області. І продовжують:

– До цього розглядалась кандидатура Борзових, а вірніше, його тестя. Але після публікацій і розслідувань на телеканалах про бізнес в Криму і причетність до команди Порошенка їх посунули. За іншою версією, попередники не знайшли запропонованих коштів чи не захотіли давати…


– Гройсмани не просто так стрімко випливли в українській політиці, щоб ось так все віддати. І всі прекрасно розуміють, що ці призначення вирішувались далеко за межами України. Коли Борисович так цілеспрямовано і відкрито став мочити Порошенка, було зрозуміло, що йому дали шанс. На посаді керівника непопулярного Кабміну він став токсичним для всієї України. А для області ставленик Гройсманів — в самий раз. Бо після Зе, хто б що не говорив про зраду і розкол, його політсила на другому місці за підсумками виборів, – ось такий аналіз «не для преси» дають у коридорах влади і додають: а нинішній губернатор Коровій, враховуючи, що він така ж кандидатура Гройсмана, не пропаде… Він навіть до Скальського займав його посаду в міськраді, куди його заховали після звільнення командою Януковича із заступника голови ОДА, і додають:

– І якщо в Америці Трамп висловлює стосовно євреїв, які голосують не за нього, стурбованість їх поведінкою, то у нас вони тепер, як у Ізраїлі — із Прем’єром і Президентом в повному фаворі, — роблять висновки експерти і аналітики.

Чи так це — спробували з’ясувати наші кореспонденти.

У прес-службі міської ради нам повідомили, що поки що заступник голови міськради перебуває у відпустці і навіть за кордоном. Якщо і будуть кадрові перестановки, то вже після 29-го.

А тим часом 21 серпня, вже після повідомлення про затвердження кандидатури В. Скальського Кабміном, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій провів нараду із керівниками структурних підрозділів області. Говорили про нагальні плани, прощального слова не було.

Як і не було під час урочистостей і офіційного прийому, як багато хто охрестив — прощального, з приводу Дня Незалежності у «Гостевії». Там були присутні керівники області, депутати, дипломати, священики.

Тема незалежності України — ось що було, є і буде актуальним. Бо викликів, як відомо, не поменшало і війну ніхто не відміняв. На жаль, із відміною параду вона не зникла… Отож, до моменту виходу публікації всі дізнались про призначення Владислава Скальського і те, що Кабмін погодив 3-х губернаторів, запропоновані Президентом Володимиром Зеленським кандидатури на посади глав Вінницької, Запорізької та Рівненської облдержадміністрацій.

Із посту Розенка і представника Президента в Кабміні Андрія Геруса: «Погодили всіх трьох».

Віце-прем’єр Павло Розенко висловив обурення, що при подачі цих кандидатур на розгляд Кабміну не були проведені відповідні конкурси. За словами Розенка, відбір кандидатів відбувався кулуарним способом і без громадського обговорення.

Владислав Скальський з червня 2016 року працює заступником Вінницького міського голови.

Віталій Туринок є власником найбільшої частки у Рівненському домобудівному комбінаті, який виробляє бетон і залізобетон.

Відомо, що Скальського і Гройсмана поєднують давні гарні стосунки. Багато хто каже, що вони були однокласниками. Але в школі це заперечують. Скальському — 43. Гройсману — 41.

Владислав Скальський прийшов у держслужбу з рітейла (роздрібна торгівля) — очолював масштабні проекти в Україні, Росії і Казахстані, однак власного бізнесу не мав.

І хоча багато хто говорив про якогось «варяга» чи людину «із району», у Зеленського вирішили, що кращим кандидатом на цю посаду буде все-таки вінничанин Владислав Скальський — один из заступників мера Сергія Моргунова.

– Ключову посаду в регіоні займе людина з команди Гройсмана. Нічого дивного — ще тоді, як із сайту СБУ щезла новина про кримінальну справу, де фігурує один із віце-прем’єр-міністрів родом з Вінниці, стало зрозуміло, що Зеленський і Гройсман домовляться, — повідомляють ЗМІ. Ось тільки хто домовився — вони чи їхні покровителі і чи не пов’язане це призначення із приїздом Прем’єр-міністра Ізраїлю — питання риторичне.

Скальський — близька людина Гройсману, але не публічна. І висувати його на вибори у місцеві ради через програш Кістіона — ризикова справа. А так — хід конем.

Бо Скальський — людина зі світу великого бізнесу, він — сильний економіст і топ-менеджер. Як показала практика, чиновники, які розбираються в економіці, органічно виглядають на посаді голови ОДА. Наприклад, Валерій Коровій, також людина Гройсмана, займав цей пост більше чотирьох років. За цей час в область зайшло чимало інвесторів зі світовими іменами, створюються робочі місця, зростають місцеві бюджети. Імовірно, Скальський «концептуально» не надто відрізнятиметься від Коровія — продовжить розпочаті інвестиційні проекти і, можливо, запустить нові, — пишуть ЗМІ.

В інтерв’ю для проекту kmbs ALUMNI stories Скальський сказав, що чиновники — це теж продавці, які повинні працювати на ключові показники ефективності (KPI) для успіху локального бізнесу: «Коли у нас був навчальний модуль Китаю, мені перевернула мозок модель, яку використовує там держава. Прем’єр-міністр Китаю — це той же продавець-комівояжер, тільки дуже високого рівня, який їздить світом і продає турбіни шанхайського заводу. Китай продемонстрував, що навіть у такій системі губернаторам і мерам можна ставити KPI і мери — це теж продавці».

Владиславу Скальському — 43, народився у Вінниці. За освітою — фахівець з теплогазопостачання, вентиляції та охорони повітряного басейну, закінчив Вінницький національний технічний університет. У 21 рік працював менеджером на підприємстві, яке займалося оптовою торгівлею алкоголем.

У 1999 році влаштувався на посаду заступника директора будівельної компанії «Європа». Через сім років Скальський став менеджером в ТОВ «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» в м.Києві. Після низки підвищень в квітні 2007 року став директором «Метро» у м. Вінниці. У 2010 році переїхав працювати до Республіки Казахстан, де відповідав за розвиток мережі ТЦ регіону. Через два роки переїхав до Російської Федерації, де почав працювати директором дивізіонів «Південь» і «Сибір» у федеральній мережі гіпермаркетів компанії «Лента».

Ще через два роки — в 2014-му — повернувся в Україну, де почав керувати найбільшим ТЦ столиці Ocean Plaza. На початку 2015 року Скальський звільнився і повернувся до Вінниці. Вже через рік він очолив комунальне підприємство «Інститут розвитку міст» Вінницької міської ради, а з 24 червня 2016 року призначений на посаду заступника міського голови Вінницької міської ради.

Згідно з інформацією, вказаною в декларації Владислава Скальського, він володіє декількома об’єктами нерухомості, автомобілем і неабиякими заощадженнями. Так, Скальський з дружиною і дочкою проживають в орендованому будинку в Зарванцях, однак за користування ним не платять. У той же час чиновник має власну земельну ділянку в цьому ж селі і вже більше трьох років будує будинок. Відзначимо, що земельна ділянка, яка перебуває у власності Скальського, і та, якою він безоплатно користується, мають однакову площу 985 кв. м. Крім того, жінка, яка безкоштовно дозволяє сім’ї чиновника користуватися своїм будинком і земельною ділянкою, придбала право власності цими об’єктами нерухомості в той же день, коли і сам Скальський отримав документи на земельну ділянку в Зарванцях, — 1 лютого 2011 року.

З нерухомого майна у чиновника також є дві квартири у Вінниці: площею 34 кв. м і

64,2 кв. м, гараж.

Автопарк Скальських складається з двох автомобілів: Nissan X-Trail 2013 року випуску, який декларує сам чиновник, і Skoda Superb 2015 року випуску, задекларований його дружиною.

Свої заощадження заступник мера тримає в готівці. Так, він задекларував $ 285 тис., 145 тис., 220 тис. грн. На банківських рахунках Скальський тримає $ 16 638, 7 547 грн. і 148 299.

У Вінницькій міській раді Владислав Скальський заробив 301 942 грн. за рік, що становить близько 25 тис. грн. на місяць. Також сім’я чиновника заробила 31 200 за надання в оренду нерухомого майна та 851 500 – продаж рухомого майна.

Дружина Владислава Скальського — успішна бізнесвумен. У минулому році її дохід від заняття підприємницькою діяльністю склав 649 227 грн. Також бюджет Скальських поповнився за рахунок банківських відсотків — 13 875 грн і 3 498 грн.

Андрій Власенко

Коментарі у Facebook