Як розвиватиметься вінницьке передмістя до 2030 року

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Продовжується серія експертних обговорень у рамках розробки проєкту Стратегії Вінницької міської ОТГ до 2030 року. 29 липня темою онлайн-зустрічі було: «Майбутнє сільських територій біля міста. Яке воно?». Йшлось про рекреаційний потенціал приміських територій, зелений туризм, розвиток малого фермерства, ягідництва, садівництва.

На початку обговорення координаторка розробки проєкту Стратегії 2030 року Софія Мельник нагадала про розпорядження Кабінету Міністрів, у якому йдеться про те, що до Вінницької ОТГ, яка складалась з Вінниці і смт. Десна мають приєднатись ще сім громад. 
«Вінниця має 113 квадратних кілометрів, а з тими територіями, які приєднаються, буде 140 квадратних кілометрів. У цих селах живе 20 тисяч людей. Кожне село має свою специфіку, ментальність, різні ідентичності. Щоб зрозуміти, як територія міста та сільські території мають об’єднатися, ми і організовуємо експертні обговорення і поїздки в ці села, щоб сформувати загальну картинку», – зазначила Софія Мельник.

Заступник директора департаменту економіки міської ради Максим Мартьянов зазначив, що тема розвитку сільських територій навколо міста буде надзвичайно актуальною в рамках Стратегії до 2030 року, оскільки це є новим викликом для міської ради.
«У нас ще немає досвіду по підтримці розвитку саме сільських територій. Тому для нас надзвичайно цінними є думки експертів, їхні пропозиції, бачення, яким чином можна розвивати та інтегрувати з містом. У нас вчора був перший базовий виїзд у Щітки. Це громада, яка доєднається до Вінницької міської ОТГ. Ми вже частково побачили, які там є перспективи. Це рекреаційна сфера, можливо, зелений туризм. А разом з тим ми побачили певні обмеження, що стосуються дорожньої і транспортної інфраструктури. Це те, над чим нам потрібно буде працювати. Тому нам потрібно напрацювати бачення, як розвивати ці території, та імплементувати їх у нову стратегію розвитку», – каже Максим Мартьянов.
Також до онлайн-розмови долучися Юрій Войціцький, який є експертом з місцевого розвитку. «Останні кілька тижнів ми дуже інтенсивно їздимо по області, бачимо контраст якості життя між містами і селами.  І щиро, по- доброму, заздримо тим громадам, які зараз об’єднуються із Вінницею, тому що з таким гарним бюджетом і такими гарними показниками, якість життя на приєднаних територіях буде покращуватися. Ми дуже раді, що для сіл навколо Вінниці є шанс жити краще, – каже Юрій Войціцький. – Є просте розуміння процесів розвитку: ми живемо за певною схемою, ніби нічого не змінюється, а раптом хтось нам дав маленький поштовх, і життя змінюється зовсім у іншому напрямку, ми починаємо помічати такі переваги нашої території, які раніше не помічали. Тут можна говорити і про туризм, і активізацію розвитку сфери послуг – стоматологія, магазини різного типу, ремонт взуття та багато інших напрямків, яких в селах немає, але вони починають бути затребуваними. А місто дає поштовх – проводить консультації, семінари, дає спеціалістів, які розкажуть, як це зробити». 
Експерт з туризму, координатор з розвитку мережі Greenways  Сергій Підмогильний розповів про туризм і розвиток сфери послуг, рекреаційний потенціал приміських територій. 
«Якщо говорити про велику Вінницю, то у вас є міжнародна дорога, тому можна розвивати транзитний туризм. Також думаю, що потрібно працювати в напрямку зеленого туризму, чи якогось з його різновидів – сільський чи екологічний. Взагалі, містянам дуже зручно виїздити недалеко від міста на ресторанно-рекреаційний короткотривалий відпочинок. У Вінницькій ОТГ це точно можна зробити, адже у вас є різноманітні ставки, подільські ландшафти, які сприяють хорошому короткотривалому відпочинку. Також хочу наголосити, що нові території, які приєднаються до Вінниці, мають великий бонус, адже Вінниця за останні два роки на туристичній карті України показала сильний старт у туризмі і закріпила за собою місто туристичного гравця», – каже Сергій Підмогильний.
Також Сергій Підмогильний розповів, що одним з напрямків може бути просування туристичних продуктів. «Це можуть бути ресторани, кафе, виїзне харчування у форматі ресторанного кемпінгу, яке є часто затребуваним на корпоративи.  Це може бути звичайне туристичне харчування, дегустації, або їхній мікс. Наприклад, дуже успішно поєднується туризм з агровиробництвом меду, джему, сала, м’яса, молочної продукції, сиру, вина тощо. Також можуть бути послуги туристичного супроводу, оздоровлення і цілий ряд інший», – каже Сергій  Підмогильний.

Під час експертного обговорення піднімались також теми, яким чином сільські території можуть доповнити потенціал міських територій, диверсифікація зайнятості в сільській місцевості, розвиток сфери послуг. Також обговорювали поширення якості життя і послуг в урбанізованих територіях на сільські, розвиток малого фермерства тощо.

Коментарі у Facebook