Як вінницький шаховий вундеркінд підкорив Штати

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Нещодавно у Лас-Вегасі відбувся престижний міжнародний опен-турнір з шахів.

Вінницький гросмейстер Ілля Нижник посів одноосібне перше місце! У фінальному раунді він переміг Тимура Гареєва з Ташкента, в результаті чого виграв грошову винагороду у розмірі восьми тисяч доларів. Вдало виступив ще один українець — Євген Штембуляк. За іронією долі, в заключному турі Штембуляк переміг іншого українця — киянина Андрія Баришпольця.


Додамо, що

у послужному списку вінничанина Іллі Нижника є сенсаційні перемоги над 16-м чемпіоном світу Русланом Пономарьовим і нинішнім представником топ-п’ятірки світового рейтингу Анішем Ґірі. Увійшовши свого часу до когорти наймолодших гросмейстерів світу, Ілля Нижник вважався одним із найталановитіших українських шахістів.

Однак життя розпорядилося по-своєму. Шахові реалії в нашій державі такі, що в одну мить обдарований вінничанин пристав на пропозицію зі США і поїхав туди на навчання. Кликали його як шахіста, але поступово навчання у Вебстерському університеті поглинуло хлопця з головою.

— У школі основну увагу приділяв шахам. Навчання проходив за спеціальною програмою, екстерном. Більшість уроків пропускав, — пригадує Ілля. — Але наприкінці кожного місяця приходив і здавав іспити. Оскільки навчався у фізико-математичній гімназії, деякі предмети у мене були другорядними. Зрозуміло, що основний акцент робився на точні науки. Хоча загалом мені трохи дивно, що англійської тоді не засвоїв. Адже багато їздив світом і теоретично мав би вивчити мову ліпше. Сам мав навчитися. Втім, не вивчив тоді – довелося надолужувати згаяне впродовж 2013-2014 років прискореними темпами. Але я ще маю мрію – потрапити до топ-100 світового рейтингу.

Віталіна Володимирова

Коментарі у Facebook