Вінницька влада просить уряд виплатити допомогу ветеранам війни за державний кошт

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Вінницька міська рада стурбована ситуацією, що склалася в державі із виплатами разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань до 5 травня. Тому міська рада закликає Уряд виконувати норми законодавства і не перекладати відповідальність за зобов’язаннями держави на територіальні громади. 

Зазначені виплати щорічно здійснюються за рахунок коштів державного бюджету в розмірах, встановлених Постановами Кабінету Міністрів України та в межах бюджетних призначень, встановлених Законом «Про Державний бюджет України» на відповідний рік. 

Проте, відповідно до рішення Верховного Суду України від 29.09.2020 року, держава повинна виплачувати відповідну грошову допомогу в розмірах, встановлених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», а саме від 5 до 10 мінімальних розмірів пенсії за віком, залежно від статусу особи. 

Кабінет Міністрів України Постановою від 08.04.2021 року №325 затвердив порядок та розміри виплати у 2021 році разової грошової допомоги до 5 травня. Затверджені урядовою Постановою суми виплат є нижчими, ніж визначені Законами. 

У зв’язку із прийняттям Постанови №325, департамент соціальної політики Вінницької міської ради як орган, уповноважений здійснювати виплату грошової допомоги до 5 травня, буде здійснювати вказані виплати у розмірах, визначених даною Постановою. 

Виконавчими органами Вінницької міської ради підготовлено та направлено відповідні звернення до департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, Міністерства соціальної політики України, а також за підписом міського голови до Прем’єр-міністра України та до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, щодо виділення з державного бюджету України необхідних коштів для виплати у 2021 році грошової допомоги до 5 травня.  

Коментарі у Facebook