Стипендію Президента України отримує 95-річний Олександр Глушак

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Олександр Глушак народився 10 серпня 1924 року на Харківщині. У 1940-му вступив на навчання до Харківського інституту фізкультури. А тут війна… Олександр воював, був поранений, нагороджений орденами «Вітчизняної війни» І і II ступенів, «Знак Пошани», «За мужність» та іншими нагородами.

У 1945-му військовий старшина, лижник та атлет Олександр Глушак продовжує перерване війною навчання в інституті. Отримав направлення до Вінниці, де був зарахований на посаду старшого викладача кафедри фізичного виховання Вінницького педінституту. У 1956-му, після заснування факультету фізичного виховання педінституту, Олександр Глушак став його першим деканом. І пропрацював на цій посаді до 1977-го, захистив кандидатську дисертацію, отримав звання доцента.


За цей час для держави було підготовлено близько 10 тис. вчителів фізкультури, розбудовувалась матеріально-спортивна база педінституту. Серед його випускників — видатні спортсмени, чемпіони і призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи, заслужені тренери СРСР та України, наукові діячі, керівники спортивних організацій, державні діячі, народні депутати. Багато з них отримали державні нагороди.

Із 1978-го Олександр Глушак ще 35 років продовжував працювати на посаді доцента кафедри спортивних ігор, навчаючи молодь, передаючи досвід колегам. Він займався громадською діяльністю, підготував навчальні посібники і книги.

Вінничанин Олександр Глушак — людина-легенда! В усі часи його досягнення визнавали всі керівники Вінниччини і України. Нині він стипендіат Президентської стипендії 2019-2020 років. Його сумлінна праця відзначена знаком «Відмінник фізичної культури і спорту СРСР», Почесною грамотою Верховної Ради України, званням «Відмінник народної освіти», медаллю «Спортивна звитяга». Нагороджений багатьма грамотами обласної ради, облдержадміністрації, міської ради, спортивних організацій області і міста. Олександр Глушак — засновник обласної ради ветеранів та її голова у 1988-2009 роках.

Із 95-річчям Олександра Глушака щиро вітали друзі-ветерани, спортсмени, представники влади. Бажали, щоб його велике серце ще довго билось у грудях і не згасала любов до людей!

Коментарі у Facebook