У Вінниці почастішали випадки коронавірусу серед молоді та дітей

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Днями від коронавірусу у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні померла дівчинка. Дитину привезли до медзакладу у надважкому стані. Як розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Віктор Шевченко, у неї 6 разів зупинялося серце. Стільки ж 3-річна дівчинка перебувала у лікарні.

“Батьки її привезли до лікарні у важкому стані із найнижчою сатурацією – 42. Вона не могла вижити за таких умов. Медики робили усе можливе, але, на жаль, дитина загинула”, – розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні Віктор Шевченко.

За словами головної інфекціоністки Вінницької області Лариси Мороз, з появою нових штамів коронавірусу – британського і південно-американського, група ризику кардинально змінилася.

“Раніше у лікарню потрапляли люди похилого віку, а нині молодь та діти. Побільшала кількість кисневозалежних дітей, тих, які знаходяться на СІПАП і ШВЛ. Для дітей такі віруси дуже загрозливі, адже їх організм вперше в житті зустрічається із таким жахливим вірусом”, – каже інфекціоністка.

Наразі в інфекційному відділенні дитячої обласної лікарні перебуває чимало діток. Серед них і дворічний син вінничанки Марини. Він другий тиждень намагається подолати COVID-19.

“Все почалось з температури 38,3, яку збивали вдома. Потім він почав задихатися і ми викликали швидку. У лікарні тест на коронавірус показав позитивний результат. Сина відразу забрали у реанімацію, там він дихав киснем. Згодом почав самотужки і через п’ять днів його перевели у звичайну палату”, – зізнається матір хворої на коронавірус малечі.

Її старший вчиться вдома онлайн і не міг принести додому коронавірус, а от менший ходить в садочок. Тому жінка вважає, що саме там підхопив вірус. Вінничанка тепер каже, що краще пандемію пересидіти вдома.

Перебинтовані дитячі ручки із катетерами. У когось їх два, щоденні крапельниці, гіркі пігулки, а ще температура та задушливий кашель – це те, що змушені терпіти в інфекційних боксах. Аби ввести малечі рятівні препарати, медики до них приходять у захисних костюмах кілька разів на день.

Найменшому малюку, якого вже виходили було 18 днів від народження. Медики зазначають, що готові боротися за кожне крихітне життя. Інфекціоністи проводячи епідрозслідування в ланцюжках зараження найчастіше виявляють дітей.

“Дуже часто бачимо, що коли працювали школи, учні приносили вірус у сім’ї, заражали бабусь, дідусів та батьків. Зараз йде зниження хворих через жорсткі карантинні заходи. І насамперед через те, що закриті школи. Тому думаю, що чверть можна закінчити онлайн”, – радить вінницька інфекціоністка.

У світі лише починають проводити клінічні випробування вакцинації дітей. Поки їх не щеплять, тому вони залишаються вразливими до інфекції.

“Є діти, які мають важкий перебіг ковідних пневмоній, вони лікуються у реанімаційних відділеннях. Січень, лютий і особливо березень та початок квітня був найжахливішим. У нас за цей час проліковано 200 дітей із ковідом”, – повідомила директорка Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська.

Нещодавно у дитячу реанімацію обласної лікарні потрапила дитина з діагнозом коронавірус, цукровий діабет та бронхіальна астма. Маму до палати не пускають, вона плаче під дверима та з надією чекає, коли лікарі скажуть, що вона скоро одужає.

“Провели консиліум і будемо працювати. Біля неї медичний кисень з підігрівом, це єдина правильна технологія подачі кисню. Якщо пропускати кисень через звичайну воду, він не зволожується і сушить. Таким чином може погіршити стан дитини”, – каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Віктор Шевченко.

Як би не старалися медики, якою б апаратурою не була забезпечена реанімація, та смертоносна недуга не жаліє навіть дітей. Загалом в Україні коронавірус вразив 65 тисяч малюків та підлітків.

Коментарі у Facebook