У Великій Британії прокоментували узгодження ‘формули Штайнмайера’

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Фото: REUTERS / Leah Millis

Британський МЗС позитивно оцінює узгодження ‘формули Штайнмайера’ і вважає це одним з кроків, спрямованих на врегулювання ситуації на сході України. Про це йдеться в опублікованій заяві.


У ній підкреслюється, що ‘формула Штайнмайера’ ‘відкриває шлях до надання самоврядного статусу’ регіонам на сході України після проведення місцевих виборів, і Лондон вітає цей крок. Британський МЗС також ‘вітає заяви урядів України і Росії, що підкреслюють їхнє прагнення до досягнення миру на сході України’, йдеться в заяві.

‘Велика Британія поділяє думку українського уряду про те, що місцеві вибори на сході України можуть відбутися тільки за відповідних умов’, – наводяться в заяві слова заступника глави МЗС Великої Британії Крістофера Пінчера. Він зазначив, що такі умови включають ‘всеосяжне перемир’я, виведення іноземних військ і безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів і представників ЗМІ’ в зазначені регіони.

Як повідомляли новини ‘Сьогодні’, 1 жовтня в Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи, на якій Україна схвалила текст ‘формули Штайнмайера’. Однак варто зазначити, що це тільки узгодження документу, який буде переданий ‘Нормандській четвірці’, лідери країн якої й обговорять всі нюанси, зокрема і запобіжники виконання домовленостей. Саме схвалення Києвом документу в Мінську ні на що не впливає, а навпаки – розблокувало єдину перешкоду для переговорів у ‘нормандському форматі’.

Водночас глава держави відзначав, що ‘формула Штайнмайера’ має бути в майбутньому імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу. Президент також говорив, що всі запобіжники щодо виведення російських військ і проведення виборів за українськими законами будуть прописані в новому законі.

В тренді

Засідання Верховної Ради: онлайн-трансляція

На брифінгу Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що жодного здавання націнтересів України немає, і вибори в ОРДЛО не будуть проведені, поки не будуть виведені російські війська і не буде забезпечена безпека. Зеленський пояснив, що включає в себе ‘формула Штайнмайера’, про яку домовилися в Мінську.

Також рішенням Києва раді інші учасники нормандського формату – Москва і Берлін.

Коментарі у Facebook