‘Формула Штайнмаєра’ буде в новому законі про особливий статус Донбасу

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Україна схвалила ‘формулу Штайнмаєра’, але її остаточний варіант буде імплементований в новий закон про особливий статус Донбасу. Однак цей законопроект готуватиметься після зустрічі ‘нормандської четвірки’. Про це повідомили в партії ‘Слуга народу’.


Так, голова фракції ‘Слуга народу’ у ВР Давид Арахамія пояснив, що зараз поки не час для обговорення нового закону.

‘Є великий запобіжник для всього суспільства – ‘формула Штайнма’ра’, за будь-яких обставин – це окремий закон і цей закон ще навіть не розробляється. У всіх буде час, якщо вони бачать якісь непорозуміння, висловитися, вийти на вулицю, влаштувати протести. Буде час, зараз це просто не час’, – сказав він.

Читайте також: Україна схвалила ‘формулу Штайнмайера’: всі подробиці

В свою чергу голова комітету Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва (‘Слуга народу’) Богдан Яременко вважає, що розробкою законопроекту потрібно буде займатися після ‘нормандської зустрічі’, і в ньому не має бути деяких положень, які є в уже існуючому законі про особливий статус.

‘Починати роботу над цим законопроектом, я вважаю, буде неправильним сигналом для наших опонентів, що ми готові щось напрацювати, навіть якщо наші солдати будуть гинути. Ні. Спочатку повинні бути досягнуті умови з безпеки, далі має відбутися саміт в ‘нормандському форматі’, де повинні бути досягнуті якісь домовленості. Потім ми сядемо думати, як краще їх оформити з точки зору міжнародного і українського права. Той закон (про особливості місцевого самоврядування – ред.), який є, особисто мене не влаштовує, тому що в ньому є положення про безумовну амністію, в ньому є положення про місцеву міліцію, і таке інше, і таке інше – все те, чого я не хочу, щоб було на моїй землі. І цього не хоче наша фракція, цього не хоче президент Зеленський’, – сказав він.

Депутат також зазначив, що на переговорах Україна наполягатиме на обміні полоненими, розведенні сил, припиненні вогню і поверненні контролю над окупованими територіями.

‘Саме ці червоні лінії – це те, що будемо відстоювати ми, депутати партії ‘Слуга народу’ тоді, коли дійсно справа дійде до напрацювання закону про особливості місцевого самоврядування’, – сказав політик.

В тренді

Рада розгляне закон про столицю і покарання за незаконне збагачення

Як повідомляли новини ‘Сьогодні’, 1 жовтня в Мінську пройшла зустріч Тристоронньої контактної групи, на якій Україна схвалила текст ‘формули Штайнмаєра’.

Однак варто зазначити, що це тільки узгодження документа, який буде переданий ‘нормандській четвірці’, лідери країн якої і обговорять всі нюанси, в тому числі і запобіжники виконання домовленостей. Саме схвалення Києвом документа в Мінську ні на що не впливає, а навпаки – розблокувало єдину перешкоду для переговорів в ‘нормандському форматі’.

У той же час голова держави відзначав, що ‘формула Штайнмаєра’ повинна бути в майбутньому імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу, однак його ще немає. Президент також говорив, що всі запобіжники щодо виведення російських військ і проведення виборів за українськими законами будуть прописані в новому законі.

На брифінгу Володимир Зеленський чітко дав зрозуміти, що ніякої зради націнтересів України немає, і вибори в ОРДЛО не будуть проведені, поки не будуть виведені російські війська і не буде гарантована безпека.

Зеленський пояснив, що включає в себе ‘формула Штайнмайера’, про яку домовилися в Мінську.

Також рішення Києва схвалили інші учасники нормандського формату – Москва і Берлін.

Коментарі у Facebook