У вінницьких багатоквартирних будинках продовжують облаштовувати укриття

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Мешканці чотирьох будинків власноруч облаштували собі укриття. Підвал чепурили майже два тижні: вивозили сміття, обробляли від грибка та білили стіни.

Про це повідомляє ВІТА.

Провели світло та інтернет. Для дітей навіть окремо зробили куточок творчості.  

Дуже добре, що об’єднались мешканці не лише одного будинку, а й всіх будинків поруч. Зібрали кошти – по 100 гривень. Хтось більше давав, хтось менше. А ще багато людей допомагали прибирати в приміщенні, – говорить вінничанка Альона Танасійчук.

Вінничанин Ігор Заіковатий згадує, що питання безпечного сховку постало особливо гостро, коли в сусідніх підвалах вже бракувало місця. 

Спочатку йшли до школи, там є підвал. Але з часом те приміщення вже не могло вмістити всіх охочих – сиділи, як то кажуть, один в одного на голові, бо дуже багато було людей. Потрібно було знайти інше приміщення, згадали про це і почали його облаштовувати, – говорить вінничанин.

Стіни обробили проти грибка та побілили. Знесли до сховища стільці та столи. Підлогу мешканці встелили дерев’яними піддонами, аби було тепліше в ноги. У кожного тут своя ковдра. А ще є жилети, які у разі потреби можна одягнути, щоб було тепліше перечікувати тривогу.

Першою умовою було встановлення світла. Встановили п’ять лампочок, електрик встановив кілька резеток, щоб ми могли обігрівачі під’єднати, – розказують мешканці.

А ще у цьому підвалі є навіть безкоштовний вайфай.

Коли батьки на роботі, а дитина поряд з будинком і у випадку тривоги спускається в сховище, то звісно батькам хочеться, щоб дитина була на зв’язку. Це зручно, а інтернетом користуються абсолютно всі, – розповіли вінничани.

Дітям тут дозволяють те, що у квартирах зазвичай забороняється – розмальовувати стіни. Для творчості малюки мають свій куточок, дитячі малюнки передають на передову. 

Окрім безпеки подбали мешканці й про власне здоров’я та першу домедичну допомогу. На аптечку витратили до 4 тис. грн, бо формували її з розрахунком на кілька будинків.

Тут люди будуть довго перебувати, тому симптомні ліки збирали, щоб підійшло кожному: починаючи від заспокійливого і закінчуючи тими, якими обробляють рани, – говорить вінничанка Альона Танасійчук.

В підвалі сухо, а тому мешканці вже думають про облаштування тут пункту обігріву в осінньо-зимовий період.

Коментарі у Facebook