Сергій Моргунов доручив пришвидшити дооснащення шкільних укриттів Вінниці

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Вінницький міський голова Сергій Моргунов доручив пришвидшити процес приведення до належного стану найпростіших укриттів у закладах освіти, у тому числі у контексті їх підготовки до опалювального сезону. На цьому він наголосив сьогодні, 6 вересня, під час інспекції одного з таких захисних приміщень.

Міський голова зазначив, хоча Вінниця почала готувати школи до офлайн-навчання ще з червня, ця робота потребує ресурсів та часу.


«На сьогодні на усі школи та дитячі садочки виділено 50,6 мільйонів гривень, – зазначає Сергій Моргунов. – З них 36,3 мільйони – це кошти на капітальні видатки на проведення ремонтів. Також були виділені кошти на придбання біотуалетів (там, де не можна обладнати стаціонарні санвузли), на освітлення та закупівлю генераторів. Адже деякі школи, де є можливість по місткості, можуть використовуватися також як пункти обігріву для населення. А у випадку необхідності, коли може виникнути така надзвичайна ситуація, що не буде ні електроенергії, ні газу, – і для приготування їжі. Для цього школою закуповується потужний генератор на 24 кВт, аби готувати їжу у шкільному харчоблоці. Це велика робота, але нам необхідно зробити її, принаймні, до кінця вересня цього року по всіх школах, щоб ми могли повноцінно забезпечити офлайн-навчання».

Загалом із 44 шкіл, які знаходяться на території Вінницької об’єднаної міської громади, найпростіші укриття наявні фізично у 30 закладах. 14 шкіл не мають підвалів. П’ять з них заключили угоди з сусідніми організаціями, які мають відповідні захисні споруди в 500 метровій доступності.

Усі укриття мають відповідати затвердженим вимогам, зокрема мають бути запасні виходи, освітлення, санвузол, меблі, вентиляція тощо. Це передбачено рекомендаціями Державної служби з надзвичайних ситуацій.
«Нам дістався досить важкий спадок: в основному всі школи, заклади освіти будувались під час Радянського Союзу і в жодному закладі освіти не передбачалось укриття. Ми адаптуємо підвальні і цокольні приміщення під найпростіші укриття, – зазначила директор департаменту освіти Оксана Яценко. – Щоб ці приміщення виконували функції укриття, мають бути дотримані вимоги ДСНС. Зокрема, в вимогах передбачена точка Wi-Fi. Це пов”язано не так з освітнім процесом, як з системою оповіщення. Якщо люди спускаються, вони мають чути про початок та відбій тривоги»
Оксана Яценко повідомила, що у серпні Мінцифри оголосило про проєкт щодо підключення закладів освіти до Wi-Fi.

«25 подали заявку на Мінцифри, 6 закладів підключили самостійно Wi-Fi. Тому в тих приміщеннях, де дозволяє квадратура, площа і умови – там може продовжуватися освітній процес. І це важливо, тому що нашим дітям потрібен безперервний процес і відчуття безпеки», – додала вона.

Для довідки:

Всього у Вінницькій громаді нараховується 117 комунальних закладів освіти. 71 з них мають власні укриття, 7 закладів уклали угоди про спільне використання найближчих укриттів
Наразі тривають ремонтні роботи та придбання обладнання у найпростіші укриття у 32 закладах освіти за рахунок коштів бюджету.

Також до їхнього облаштування долучились міжнародні організації (ЮНІСЕФ), колективи закладів освіти та батьківська громада.

Коментарі у Facebook