«На вічний спомин»: міський голова Вінниці подарував музею-садибі М. І. Пирогова нагородну шпагу Про це повідомляє Вінницька міська рада

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Микола Пирогов – одесит, киянин і вінничанин, людина, яка сформувала обличчя Вінниці та її славетну медичну історію ще до економічного злету наприкінці ХІХ століття і свідомо обрала життя на тих землях, де була можливість реалізувати талант і втілити гуманістичні ідеї. Сам Пирогов усе своє життя був противником прогнилої російської імперської машини, де замість честі у війську процвітала корупція, а в школах та університетах ламалася спрага до освіти й право народів на власну ідентичність – усе з точністю до сьогоднішньої картини в росії. Зусиллями Пирогова було втілено задум Тараса Шевченка розвинути недільні школи в Києві, і саме він дав шанс Михайлові Драгоманову здобути вищу освіту та реалізувати себе як мислителя й педагога.


Меморіальний Пироговський комплекс був відкритий для відвідувачів 9 вересня 1947 року. Музей-садиба є національним туристичним магнітом і одним із 7 чудес Вінниччини, який за час свого існування прийняв майже дев’ять мільйонів відвідувачів з усього світу.

«1947 року було відкрито музей Миколи Івановича Пирогова на території його маєтку «Вишня», присвячений сторіччю першого наркозу на місці воєнних подій. І сьогодні першому наркозу виповнюється вже 175 років, а музею – 75. Крім того, 25 років тому музею присвоєно статус національного музею України», – каже генеральний директор Національного музею-садиби М.І. Пирогова Олександр Турський.

На урочистостях з нагоди ювілею музею Вінницький міський голова Сергій Моргунов привітав колектив зі святом. «У вас сьогодні велике свято. Зараз під час війни в Україні ви стоїте на культурному фронті. Музей Пирогова є візитівкою міста Вінниці вже 75 років. Йде час, відкриваються нові музеї, з’являються цікаві події, але музей був, є, і впевнений, що він буде. Є легенда, що садиба «Вишня» знаходиться у місці позитивної енергетики і, мабуть, це створює для Вінниці хорошу ауру. А в цьому багато що залежить від вас, шановний колектив. Бажаю процвітання, щоб Господь оберігав ваші родини і якнайшвидшої перемоги нам всім!» – говорить Сергій Моргунов.

Існує версія, що свого часу Микола Пирогов отримав легендарну нагородну шпагу від самого цісаря Франца Йосифа. З нею як відставний службовець він був похований у січні 1882 року. Але у 1930-х роках шпагу викрали за загадкових обставин, і відтоді тривали детективні пошуки слідів втраченої реліквії. Врученням аналогічної зброї міський голова Вінниці певною мірою відновив історичну справедливість, виявивши повагу до постаті Миколи Івановича Пирогова, а також до поховальної культури і церемоніалу кінця ХІХ століття.

«Я, як історик, і наша історична команда, вирішили зробити вам подарунок. Ми прийняли рішення, щоб історична справедливість перемогла: директор Музею Вінниці Олександр Федоришен віднайшов шпагу зразка 1872 року, яка вийшла на озброєння після франко-пруської війни 1870-1871 років. Є історія, що аналогічну шпагу подарував цісар Франц Йосиф саме Миколі Пирогову, який був консультантом Товариства Червоного Хреста на той час. І саме з цією нагородною шпагою французького офіцера воєнно-медичної служби він і був похований», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Фахівці київської майстерні «Кузня фантазій» виготовили нові піхви для цієї символічної холодної зброї, а також шляхом травлення по металу нанесли два написи латиною на клинку: «На вічний спомин про Миколу Пирогова 5.12.2021» і «Де, смерте, твоя перемога? Де твоє, смерте, жало?» (цит. з Першого послання до Коринтян Апостола Павла). На щитку ефесу (руків’я) шпаги зображено емблему військових медиків того часу: змія, що обвиває посох давньогрецького бога Асклепія, увінчаний люстерком (дзеркало – символ обережності для лікаря). Композиція обрамлена вінком з листя дуба і мирта. На протилежному щитку зображено герб Вінниці часів Пирогова, який виконав для міста у 1860 році геральдист Б. Кене.

«Нехай ця шпага стане достойним поповненням музейної колекції і буде оберегом для всього колективу музею. А щоб повторно не сталося крадіжки, міська рада забезпечить музей системою відеоспостереження, яка посилить безпеку території і полегшить роботу працівників», – додав Сергій Моргунов.

Також міський голова вручив подяки Вінницької міської ради та її виконавчого комітету працівникам музею-садиби Пирогова, подякувавши колективу та його директору від імені усіх вінничан за віддану працю навіть у складний для України час.

З ювілеєм колектив музею привітав і Голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий та Перший заступник Голови обласної військової адміністрації Наталія Заболотна.

«Сьогодні наші військові, особливо медики, застосовують ті практики, які вибудувані й реалізовані нашим геніальним лікарем і вченим. Микола Пирогов визнаний усім світом і медиками геніальним вченим. Багато хто тут був, але, мабуть, світові лідери медицини хотіли би і прагнуть побувати тут, «почерпнути» енергетики, побачити, де творив Пирогов, де створювались ідеї, де народжувались практики, які сьогодні служать для оздоровлення і продовження життя людству. Він не тільки медик і науковець, а ще й людина великої душі і серця. Не тільки його наука, а й душа, доброзичливість до людей, безкоштовне лікування, допомога хворим у різний спосіб – це все те, що нам зараз має служити прикладом. Важливо, що зберігають та впроваджують співробітники музею. Бажаю вам здоров’я та успіху», – сказав Вячеслав Соколовий.

«Найщиріші вітання з такою поважною датою. Бажаю процвітання вашому музею, численних відвідувачів. Завдяки Збройним Силам України і перемозі, яку здобуде наша країна, я впевнена, що число відвідувачів буде зростати в рази. Побачити музей, Вінницю і Вінниччину приїжджатимуть люди не лише з України, а й з усього світу», – говорить Наталія Заболотна.

Довідка:

З часу відкриття музейного комплексу його відвідали приблизно 9 мільйонів екскурсантів з 185 країн світу, яким проведено приблизно 500 тисяч екскурсій.
Музейний фонд на сьогодні має 18 тисяч музейних предметів.

Пирогов як відставний службовець міністерства просвітництва у чині таємного радника (цивільний відповідник званню генерал-лейтенанта) мав право на носіння церемонійної холодної зброї, яка була невід’ємним елементом парадного мундиру.

Геніальний хірург помер 5 грудня 1881 року. Офіційні похорони відбулися в січні 1882 року вже після бальзамування тіла вченого та будівництва склепу. Того ж місяця в київській газеті «Заря» вийшла стаття учня Пирогова Сергія Шкляревського, де він описував похорон вчителя: «…Кришка труни була знята, тіло покійника, одягненого в парадний мундир таємного радника зі шпагою на перев”язі та хрестом у схрещених руках, накрите білим покривалом з парчі…». Вдруге про шпагу згадує в 1927 році дослідник Сергій Якимович: за його спогадами, шпага уже лежала біля труни. У 1956 році голова Пироговської комісії МОЗ УРСР Михайло Даль у своїй статті про Пирогова написав, що під час похорону лікаря «…при мундирі була цінна шпага – подарунок австрійського імператора Франца-Йосипа… У 1930 році сталося пограбування труни. Зловмисники, розбивши скло внутрішньої труни, вкрали шпагу та хрест…».

Коментарі у Facebook