Як вберегти побутову техніку від перенапруги. Поради вінничанам

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Одразу після відновлення подачі струму напруга у розетках є нестабільною. Вона може збільшуватися до понад 280 вольтів. Такі перепади можуть не тільки вивести з ладу побутову техніку, а й знеструмити увесь будинок, через що доведеться знову сидіти без світла впродовж ще декількох годин.

При відсутності електропостачання слід вимикати всі електроприлади з розеток. Варто зазначити, що після того, як до оселі відновили електропостачання не варто одразу вмикати всю домашню техніку. Слід робити це поступово через пів години після того, як увімкнули світло.


Також для того, щоб зберегти побутові прилади рекомендується придбати та встановити спеціальні пристрої:

  • Реле для побутової техніки

Реле найкраще підходить для холодильників, пральних машин та телевізорів, оскільки цей захисний механізм вимикає прилади від мережі, якщо вона нестабільна, а після нормалізації ситуації підключає їх назад.

  • Стабілізатор

Стабілізатор працює за схожим принципом – контролює рівень напруги й стабілізує її стрибки, не даючи пошкодити електроприлади.

  • Джерела безперебійного живлення

Вони найчастіше використовуються для захисту цифрових пристроїв, які мають друковану плату з радіокомпонентами (ноутбуки, телевізори, комп’ютери тощо).

  • «Розумні» розетки

Надають змогу вимикати живлення за графіком і контролювати витрати електроенергії. Керувати ними можна навіть на відстані. Ці розетки краще використовувати у поєднанні з вищеперерахованими пристроями, бо вони лише мінімізують можливі пошкодження.

Дотримання цих правил допоможе вберегти побутові прилади від перепадів напруги та подовжити їх термін експлуатації, тому що навіть якщо техніка не ламається одразу, то через перепади живлення вона поступово виходить з ладу.

Коментарі у Facebook