Дні винної культури у Вінниці стартували з міжнародної конференції

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

25 травня у Вінниці стартували Дні винної культури Vinnytsia Wine Days. Це нова подія у винному календарі України, яка розпочалась із міжнародної конференції про еногастрономічний туризм. Це вид туризму, який присвячений темі вина і є зростаючим сектором світового туристичного ринку.

Конференція відкрилася у Вінницькому торговельно-економічному інституті ДТЕУ і зібрала близько сотні учасників. Серед них – представники місцевої влади та органів місцевого самоврядування Вінниччини, аграрії, представники сфери виноробства, готельно-ресторанного бізнесу, туризму, освітяни, студенти і науковці.


«Я радий, що у Вінниці вперше відбувається така подія як Дні винної культури. Бо якщо говорити про Вінницький регіон, то він, мабуть, більше асоціювався або з настоянками, або з горілкою… Але останні 10 років процес виноробства на Поділлі набув динамічного розвитку. Також два роки тому ми розпочали формувати агрокластер, де одним із напрямків є можливість провадження виноробства безпосередньо у Вінницькому регіоні, – зазначив у вітальному слові мер Вінниці Сергій Моргунов. – Тому дякую організаторам і співорганізаторам, що сьогодні ми маємо можливість провести такий захід у Вінниці (адже раніше подібні формати відбувалися в Одесі). І дуже хотів би, щоб це стало традицією. Тому що це і обмін досвідом, і, в тому числі, – розвиток туризму».

Програму конференції «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій» склали три панелі. На них експерти галузі обговорюють стратегічне бачення розвитку гастрономічного та винного туризму в Подільському регіоні, інноваційні проєкти у сфері еногастрономічного туризму, а також потенціал регіональних кухонь у створенні туристичних продуктів.

«Ми розуміємо, що найголовніше завдання на сьогоднішній день – це підтримка економіки нашої країни: продовжувати виробляти, продовжувати продавати, продовжувати споживати… Адже одного прекрасного дня ракети перестануть літати над нашими головами, але наслідки, які нам завдала ця жахлива війна, ми будемо відчувати ще не один рік точно, – підкреслила керівниця проєктів національного та міжнародного напрямків Державного агентства розвитку туризму України Єлизавета Конопльова. – Ми впевнені, що цікавість сьогоднішнього світу до України переросте у поклик до дії, і після нашої перемоги всі поїдуть знайомитися з нашим світом, з нашими сміливими людьми, вивчати нашу культуру, історію, гастрокультуру… Тому це буде такий сплеск і поштовх для розвитку і відновлення всієї нашої країни. І саме завдяки такій ініціативі, як ваша, ми будемо до цього готові».

Також на туристичній конференції у Вінниці із відеозверненням виступила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. Вона розповіла, що ще до повномасштабного вторгнення росії Міністерство закордонних справ розробило та запустило п’ятирічну стратегію публічної дипломатії, де одним із напрямів є гастродипломатія і її складова – винна дипломатія.

«Ми сприяли нашим виробникам, в тому числі вина, брати участь у міжнародних гастрономічних фестивалях та виставках. Разом із нашими партнерами ми презентували українську кухню, дегустації українського вина, кулінарні майстер-класи та багато інших речей, завдяки яким світ дізнавався більше про нашу кулінарну спадщину, традиції та сучасний гастропотенціал… Також ми співпрацювали з відомими амбасадорами української кухні, які від початку війни проводили за кордоном благодійні вечори та збирали кошти на підтримку України та Збройних Сил України, – зазначила Еміне Джапарова. – Впевнена, що ми маємо великий потенціал у розвитку виноробства та популяризації нашого вина у світі. І сподіваюсь, що скоро знову ми матимемо змогу пригостити іноземців Українським вином, в тому числі з мого рідного Криму».

Дні винної культури Vinnytsia Wine Days триватимуть до 28 травня. Детальніше з програмою конференції та спікерами можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/42dHHe1

Повна програма заходів: http://surl.li/hgkzv

Організатори: ТОВ «Експедіа», ГС «УКРСАДВИНПРОМ», Одеський національний технологічний університет, Департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.

Коментарі у Facebook