У холі Вінницької міської ради відкрилась виставка «Петриківка – Душа України»

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Від барвистих пташок та чарівних квітів до народних символів та традиційних елементів. У холі Вінницької міської ради відкрилась виставка робіт вихованців творчої студії «Барвистий дивоцвіт» під назвою «Петриківка – Душа України». В експозиції – майже три десятки картин, які привертають увагу відвідувачів яскравими кольорами, креативністю та різноманіттям сюжетів.

Майстриня творчої студії «Барвистий дивоцвіт» Галина Рибак розповіла, що, пишучи полотна, вона разом з учнями зберігає історичні традиції, адже петриківський розпис є символом національної самобутності.


«На заняттях, розповідаю дітям про історію походження петриківського розпису, про особливості, деталі та дух минулих поколінь, особливо козацького періоду, – каже Галина Рибак. – Петриківку ще називають мистецтвом вільних людей».

Також майстриня зазначила, що наші пращури напередодні Великодня білили хату, а господиня розписувала її та створювала свій унікальний кольоровий стінопис.

«Ми плекаємо нашу національну культуру, підтримуючи її коріння, і з почуттям гідності множимо нашу спадщину, щоб наступні покоління могли відчути силу та красу української нації. Після початку війни, все, що пов’язано з культурою України та її історією, стало дуже популярним. Тому і дорослі, і діти все частіше відвідують нашу творчу студію та поглиблюють знання про петриківський розпис», – підкреслює пані Галина.

Споглядаючи полотна, відвідувач Станіслав Горохівський, зауважив, що кожне має свої особливості.

«Розфарбована українська хата, пейзажі та птахи. Все таке барвисте та наповнене світлом і любов’ю. Любо глянути, що у нашому місті створюють такі шедеври. Ми маємо чим пишатись та чим дорожити», – каже Станіслав Горохівський.

«Ці картини мають свій атмосферний колорит, сповнений краси та вишуканості. Обожнюю петриківський розпис. – говорить відвідувачка Мирослава Чумак. – Мої діти також вивчали петриківський розпис у Вінницькій дитячій школі мистецтв «Вишенька» і, знаєте, – це надзвичайно красиве мистецтво, яке зберігає та примножує нашу культуру».

Зазначимо, що у 2012 році петриківський розпис внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а у 2013-му – до Списку Всесвітньої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Організатори виставки: Вінницька міська рада спільно з департаментом культури.

Переглянути експозицію можуть усі охочі, завітавши в будні до вестибюля міської ради.

Експонуватиметься вона до кінця серпня.

Коментарі у Facebook