У Вінниці в центрі реабілітації “Гармонія” проводять оздоровчі ігри для людей з інвалідністю

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Фізична реабілітація – один із напрямів роботи Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк. Реабілітація полягає не тільки в лікувальній фізкультурі та масажі, але й в іграх, в яких залюбки беруть участь клієнти центру реабілітації «Гармонія».

Про ігри в центрі реабілітації «Гармонія» розповів реабілітолог Сергій Юденко. За його словами, боччу та новус клієнти Гармонії практикують вже давно. Петанк з’явився в Центрі реабілітації декілька місяців тому, проте вже здобув популярність. По суті ігри схожі, головна відмінність у місці проведення та наборі ігрових куль. Боччу можна грати як на вулиці, так і у приміщенні, а петанк – лише просто неба.


Для ігор усіх гравців ділять на дві команди по дві або по три особи, також можна грати один на один. Для петанку потрібно 12 металевих куль та одна дерев’яна – кошонет. Суть гри в тому, щоб максимально наблизити до кошонета металеві кулі. Коли всі кулі викинуті на ігрове поле, суддя нараховує очки тій команді або гравцю, чия куля виявиться найближчим до кошонета. Для перемоги потрібно набрати 13 очок. Бочча має подібні правила, проте для гри використовують не металеві, а м’які шкіряні кулі.

Ще одна гра популярна серед клієнтів Центру реабілітації «Гармонія» – це новус або, як її ще називають, морський більярд. Для гри потрібен квадратний столик з отворами у кутках, як і в більярді. Замість куль у новусі використовують дерев”яні фішки, які треба забити в лузи за допомогою кия та битка.

Бочча, петанк та новус важливі не тільки для соціалізації та розвитку навичок командної роботи, проте і розвивають фізичні здібності гравців. Брати участь в іграх можуть люди з різним рівнем фізичної підготовки.

«В таких іграх важливо розрахувати силу удару, прицільність. Важливо, що працюють м’язи руки, плечей, а особливо – кистей. Тому якщо у людини є травми чи недостатньо працює верхній плечовий пояс, такі ігри будуть дуже корисні в плані реабілітації. Серед наших клієнтів є багато людей на кріслах колісних, які у повсякденному житті можуть мало рухатися, а до нас приходять пограти в ігри, поспілкуватися та покращити своє фізичне та ментальне самопочуття», – зазначає Сергій Юденко.

У боччу і новус в Центрі реабілітації «Гармонія» грають щотижня: у понеділок та п’ятницю. Регулярність гри у петанк залежить від погодних умов: важливо, щоб на вулиці була суха та відносно тепла погода.

Щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 – 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook