40 мільйонів на зношений каток: чому Вінниця не куплятиме “Льодовий клуб”

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 березня, відбулася зустріч міського голови Сергія Моргунова з власником “Льодового клубу” та батьками вихованців місцевої спортивної школи хокею. Каток у центральному парку вже припинив працювати, а холодильне обладнання вимкнули, щоб розморозити лід. Сам власник вже активно готується до переїзду до Києва, де вже знайшов покупця. Однак, батьки юних хокеїстів виступили ініціаторами зустрічі власника об’єкта, міської влади та преси. Що вирішили та до чого прийшли, читайте далі:

Завищена ціна “Льодового клубу” для міста

Під час зустрічі власник Едуард Кушнір підвердив, що на початку він запропонував місту викупити каток за завищеною ціною.

“Після оцінки об’єкта представниками торгівельно-промислової палати я поклав на стіл меру пропозицію, дещо вищу за оціночну вартість об’єкта – близько 40 мільйонів гривень.  На це отримав категоричну відмову, – розповів власник “Льодового клубу”

Причому пропозицію міської влади знизити ціну на 15% назвав несправедливою та жалівся, що хотів відбити вкладені в об’єкт 60 мільйонів гривень.

Напівзношене обладнання катка за 34 мільйони

У міській раді підрахували, що з початку функціонування “Льодового клубу “холодильне обладнання, яке забезпечує  намерзання і підтримання шару на катку , вже на 40 % зношене і було не раз в ремонті. Отож, з урахуванням цих факторів об’єкт стане окупним для міста лише через 10 років. Простіше побудувати за цей час новий спортивний стадіон чи півсотні дитячих майданчиків

“Немає в міської ради 34 мільйони, щоб купити об’єкт з 40% зношеністю. Це означає, що через 10 років Вінницька міська рада мала би знову вкладати кошти для будівництва, фактично, нового об’єкту”, – зауважив мер Вінниці Сергій Моргунов.

Майже 400 мільйонів видатків недоотримає бюджет Вінниці через скорочення субвенцій на освіту

У 2020 році бюджет Вінницької ОТГ складає 4 мільярди 462 мільйонів гривень, минулого року видатки становили 4 мільярди 859 мільйонів гривень. Тобто обсяг коштів скоротили на 397 мільйонів гривень за рахунок зменшення Кабміном обсягів освітньої та медичної субвенції для міста. Тож, як може собі дозволити Вінниця при урізаному бюджету ще брати на утримання цілий муніципальний каток, який доволі дорогий в обслуговуванні.

Міська рада звернулася до прем’єра за коштами для будівництва муніципального катка

У лютому мерія написала лист до глави уряду Гончарука щодо відновлення програми з будівництва спортивних споруд “Хокей України” Міська влада просить виділити частину коштів на будівництво спортивної споруди із штучним льодом для заняття зимовими видами спорту. У разі погодження громада зможе профінансувати разом із урядом побудову об’єкту .

“Будемо намагатися вирішити це питання за принципом співфінансування, – наголошує мер і нагадує, що всі зобов’язання щодо фінансової підтримки спортивних клубів, яким потрібен лід для тренувань, виконані міськрадою в повному обсязі”, – зазначає міський голова Сергій Моргунов

Один каток – 34 мільйони, 7 спортивно-юнацьких шкіл – 32 мільйони.

Давайте просто поглянемо скільки коштів виділено у бюджеті Вінницької ОТГ у 2020 році на спортивну сферу:

Сума, яку хотів отримати власник “Льодового клубу” – 34 мільйони, співмірна із бюджетом 7 муніципальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл Вінниці (32 мільйони), у яких навчається 2,5 тисяч вихованців.

Окрім того, кожного року з місцевого бюджету для дитячої команди виділялася майже така ж сума як для професійного футбольного клубу “Нива”. А цього року хокейний клуб “Патріот” отримав 950 тисяч гривень фінансування, тоді як “Нива” – 1 мільйон. Причому – це найдорожча дитяча команда в місті, на неї кожного року виділяється коштів у рази більше за інші дитячо-юнацькі спортивні організації.

У підсмку, вже 4 березня запланована друга зустріч міської влади з батьками юних спортсменів. Мова буде йти про розміщення тренувальної бази на льодовому катку в “Мегамолі”.

Коментарі у Facebook