До Вінниці прибула делегація підприємців з Волині та Рівненщини

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
На минулому тижні у Інноваційно-технологічному центрі “Кристал” відбулася зустріч з делегацією підприємців з різних регіонів України. Представники бізнесу з Волині та Рівненщини разом з вінницькими колегами з ГО «Вінницький Бізнес Клуб» приїхали до Вінниці для обміну досвідом в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER).

Проєкт SRER фінансується Урядом Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Інноваційно-технологічний центр «Кристал» спрямований на підсилення існуючих та створення нових високотехнологічних та креативних індустрій у місті Вінниця та Подільському регіоні. За словами Катерина Бабіної, очільниці комунального підприємства «Фонд муніципальних інвестицій», у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення в Україні у 2022 році усі будівельні роботи на об’єкті були припинені, але відновилися у 2023 завдяки перемозі у грантовому проєкті GIZ та UNDP в Україні «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів. Грант передбачає фінансування у сумі 850 тисяч євро, які профінансують наші іноземні партнери.

«Наприкінці 2024 року ми плануємо вводити його в експлуатацію. Тут заплановане розміщення багатьох складових: Центр розвитку підприємництва, приміщення Fab Lab та ІТ, конференц-зали, рецепція, кімнати коворкінгу, кімнати переговорів, лаунж-зони, кафе, фуд-корт та ін. Ми плануємо співпрацювати з нашими університетами, допомагати в розвитку стартапів. Водночас ми продовжуємо шукати інвесторів і знову звернулися до партнерів з UNDP в Україні та GIZ по допомогу з внутрішнім наповненням, щоб придбати меблі, 3D лазери та принтери, а також іншу техніку для подальшої роботи наших лабораторій. На цей напрямок ми отримали додаткове фінансування — 180 тисяч євро», – розповідає Катерина Бабіна.

Вона також додала, що наразі триває співпраця з різними бізнес-асоціаціями, які потенційно можуть стати резидентами інноваційно-технологічного центру.

Як розповів генпідрядник Карло Гігінеїшвілі, на об’єкті вже виконані всі чорнові роботи, наразі будівельники займаються внутрішнім оздобленням, паралельно тривають роботи з інженерними мережами. Скоро приступатимуть до благоустрою навколо центру.

Заступник міського голови Андрій Очеретний наголошує: реалізація цього проєкту має простимулювати бізнес – місцевий та релокований до подальшого економічного розвитку та масштабування. Синергію передбачає і в контексті співпраці інноваційно-технологічного центру «Кристал» та індустріальними парками, розміщеними у Вінницькій громаді, яка створить можливість для розвитку глибокої переробки сировини та створення доданої вартості.

«Інноваційно-технологічний центр “Кристал” має величезний потенціал в розвитку вищої освіти. Ми активно співпрацюємо з різними університетами і ця синергія дасть додатковий поштовх також для дуальної освіти, необхідної для нарощування людського капіталу та зайнятості населення. Загалом же в “Кристалі” ми очікуємо на працевлаштування понад 1000 людей в різних сферах і це суттєво підсилить економічну стійкість громади», – зауважив Андрій Очеретний.

Делегати з Рівного, Звягеля та інших міст, які теж стали учасниками проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» позитивно відгукнулися про створення такого майданчика у Вінниці.

«Для початківців у підприємницькій діяльності такі центри будуть дуже помічними для розвитку. Мені дуже сподобалося, що місцева влада докладає великих зусиль для того, щоб підтримати бізнес, особливо в умовах війни», – сказав Микола Лівшук, представник підприємства «Рівне-Флекс».

Цей матеріал створено Вінницькою міською радою в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Думки, висновки чи рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам/-кам та упорядникам/-цям і не обов’язково відображають погляди уряду Німеччини, GIZ, UNDP або інших агенцій ООН.

Більше про спільний проєкт Вінницької міської ради, уряду Німеччини та UNDP в Україні можна дізнатися тут.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook