8 травня відбулося чергове засідання робочої групи з безбар’єрності

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Сьогодні, 8 травня, у Вінниці відбулося засідання робочої групи з питань безбар’єрності. Учасники обговорювали напрацювання проєкту Програми розвитку безбар’єрного простору ВМТГ на період 2024-2027 років, де вивчали потреби населення та виклики, з якими стикаються люди. Залучення громадськості до цього процесу допомогло місцевій владі системно розрішувати бар’єри та знаходити нові можливості.

Заступник міського голови Сергій Матусяк зауважив, що за останній час представники департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради провели тематичні фокус-групи з представниками виконавчих органів та громадських організацій, під час яких йшлося про основні напрями подальшої роботи. Предметом обговорень стали фізична, інформаційна, цифрова, суспільна та громадянська, освітня, економічна безбар’єрність.


«Всі ці напрями визначені у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору України на період до 2030 року. Хочу подякувати всім, хто долучився до цієї роботи та разом готовий створювати належні умови для розвитку нашої громади відповідно до принципів доступності та інклюзії», – сказав Сергій Матусяк.

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська додала, що окрім фокус-груп, у Вінниці проводили тематичне опитування, завдяки якому вдалося дізнатися про основні труднощі, які виникають у мешканців нашої громади в контексті безбар’єрності. В опитуванні взяли участь понад 600 респондентів – це люди з інвалідністю, люди з тимчасовими порушеннями здоров’я, вагітні жінки, люди з дитячими візочками, люди похилого віку та ті, хто не відносять себе до категорії маломобільних груп населення.

За її словами, наступним етапом буде створення Ради безбар’єрності при міському голові та Комісії доступності. Представники останньої будуть моніторити громадські простори щодо інклюзії.

«Таким чином ми сформуємо базу даних і будемо розуміти, в якому напрямі рухатися далі. Ми маємо працювати не лише над подоланням бар’єрів, а й над формуванням філософії створення нових можливостей для людей. На кожному з цих етапів важливо застосовувати розроблені державою відповідні інструменти. Це універсальний дизайн, безбар’єрна мова, створення рівних та зручних умов для залучення всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних чи сенсорних відмінностей відповідно до Гайду безбар’єрних подій. Помічником у цьому процесі також буде довідник безбар’єрності та, звісно, впровадження норм доступності при новому будівництві», – сказала Ольга Ремешевська.

Під час засідання учасники робочої групи також обговорили низку організаційних питань, пов’язаних з проєктом Програми.

Нагадаємо, вже 14 травня у Вінниці відбудуться громадські слухання щодо нового документу. Початок о 17:30 год за адресою: вул. Театральна, 15, молодіжний центр «Квадрат».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook