Помічники ветеранів: фахівці які знають, що таке участь у бойових діях, тому можуть Фахово надати допомогу

Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

«Головний принцип роботи помічників ветеранів – “рівний – рівному”. Тобто всі помічники ветеранів у минулому є військовими. Вони брали участь в АТО/ООС, стояли на захисті України під час повномасштабного вторгнення, мають поранення та інвалідність внаслідок війни. На власному досвіді фахівці з супроводу знають, що таке участь у бойових діях, тому можуть фахово надати допомогу

Помічники ветеранів надають консультаційні послуги у Вінниці з жовтня 2023 року. Починався цей шлях з експериментального проєкту Міністерства у справах ветеранів, а згодом фінансування та організацію роботи помічників ветеранів перебрала на себе громада. Наразі вони працевлаштовані як фахівці з супроводу ветеранів і демобілізованих у відділі «Сервісний офіс у справах ветеранів» Вінницького міського центру соціальних служб.

«Проєкт “Помічник ветерана” стартував улітку 2023 року. Тоді Міністерство у справах ветеранів визначило п’ять областей, які мали брати участь у пілотному проєкті. Серед них опинилася і Вінницька. У липні минулого року стартував прийом заяв на конкурс посад помічників ветерана, згодом з кожним кандидатом провели співбесіду, де визначили досвід цієї людини, компетенції та мотивацію», – розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

За результатами співбесід комісія відібрала кандидатів, які згодом пройшли навчання у Центрі ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету. Протягом трьох тижнів вони мали практичні і теоретичні блоки занять. Вивчали юридичний супровід та соціальний захист ветеранів, супровід реабілітації ветеранів війни та членів їх родин, психологічні та комунікативні стратегії у роботі, професійну адаптацію ветеранів до цивільного життя, організацію роботи та документообігу фахівця по роботі з ветеранами.

Після успішно складеного іспиту 12 помічників ветеранів влаштували на роботу в окремо створений відділ «Сервісний офіс у справах ветеранів». Наразі його очолює полковник з 29-річним стажем військової служби Михайло Кузнецов.

«Головний принцип роботи помічників ветеранів – “рівний – рівному”. Тобто всі помічники ветеранів у минулому є військовими. Вони брали участь в АТО/ООС, стояли на захисті України під час повномасштабного вторгнення, мають поранення та інвалідність внаслідок війни. На власному досвіді фахівці з супроводу знають, що таке участь у бойових діях, тому можуть фахово надати допомогу Захисникам і Захисницям, зрозуміти їх і підтримати. Також помічницями ветеранів у нас працюють і дві жінки – дружини військових», – зазначає Валентина Войткова.

З 1 жовтня помічники ветеранів Вінниці надали понад 24 тисячі послуг, опрацювали більш як 3 тисячі звернень від 2,5 тисяч людей.

«Вінницька громада – єдина, де працюють помічники ветеранів і працюють досить успішно. Департамент соціальної політики робить усе можливе, щоб забезпечити нашим Захисникам і Захисницям гідне повернення до мирного життя, а також турбується про їхні родини», – підсумувала Валентина Войткова.

Нагадаємо, помічники ветеранів надають безоплатні консультації з питань:

  • працевлаштування
  • навчання та перекваліфікації
  • оформлення документів
  • пільг та гарантій
  • соціального захисту
  • реабілітації
  • психологічної допомоги
  • нарахування пенсій

Звернутися до них можна у Прозорих офісах соціального спрямування за адресами: просп. Космонавтів, 30, вул. Замостянська, 7, вул. Брацлавська, 85.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook